Zastava Bosne i Hercegovine

UVODI SE NOVI TIP DRŽAVNIH HARTIJA OD VREDNOSTI - ŠTEDNE OBVEZNICE: Pristupni period za kupovinu štednih obveznica počinje 20. novembra i traje do 11. decembra 2017. godine. Minimalno ulaganje iznosi od 2.000 dinara za dinarske i 100 evra za kupovinu evro denominovanih štednih obveznica


U cilju daljeg razvoja tržišta državnih hartija od vrednosti i olakšavanja uslova za ulaganje domaćim punoletnim fizičkim licima u državne hartije od vrednosti, Republika Srbija uvodi novi tip državnih hartija od vrednosti - štedne obveznice.

Štedne obveznice predstavljaju pristupačan finansijski instrument, koji zahteva minimalno ulaganje u iznosu od 2.000 dinara za dinarske i 100 evra za kupovinu evro denominovanih štednih obveznica, čime se podstiče štednja u državne hartije od vrednosti.

Štedne obveznice emituju se u dinarima i evrima, sa rokom dospeća od dve, tri, pet i deset godina, prodaju se po nominalnoj vrednosti koja za dinarske štedne obveznice iznosi 2.000 dinara, dok nominalna vrednost štednih obveznica denominovanih u evrima iznosi 100 evra. Jedan investitor može kupiti najviše 5.000 štednih obveznica denominovanih u dinarima po jednoj emisiji, odnosno 500 štednih obveznica denominovanih u evrima po jednoj emisiji.

Štedne obveznice imaju kupone koji se razlikuju zavisno od ročnosti i valute.

Prodaja štednih obveznica vršiće se preko poslovnica Banke Poštanske štedionice a.d. Beograd a prilikom njihove kupovine investitor otvara vlasnički i novčani račun kod Banke Poštanska štedionica a.d. Beograd. Investitori su oslobođeni svih naknada prilikom upisa, uplate, otvaranja vlasničkog računa finansijskih instrumenata, isplate kupona i glavnice po osnovu štednih obveznica. Za više informacija posetite www.posted.co.rs/obveznice.html.

Pristupni period za kupovinu štednih obveznica počinje 20. novembra 2017. godine i traje do 11. decembra 2017. godine, dok se podela štednih obveznica vrši po načelu prioriteta – prioritet u podeli imaju investitori koji se prvi prijave za kupovinu. Investitor u štedne obveznice ne ostvaruje pravo na kamatu u pristupnom periodu i periodu do njihove emisije.

Planirani datum emitovanja štednih obveznica je 27. decembar 2017. godine.

Izvor: Vebsajt Ministarstva finansija, 16.11.2017.
Naslov: Redakcija