Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI UREDBA O BEZBEDNOSTI KOZMETIČKIH PROIZVODA: Uredbom se uvode nova pravila kojima je cilj da se poveća bezbednost kozmetičkih proizvoda, osiguraju viši standardi i omogući bolja informisanost korisnika. Srbija se obavezala da će transponovati ovu evropsku Uredbu u svoju zakonsku regulativu. Vremenski rok za potpunu implementaciju decembar 2018. godine


Indeksi rasta proizvodnje sredstava za pranje i kozmetičkih proizvoda u 2017. godini beleže rast, a najznačajniji je kod toaletnih sapuna od čak 240,40% sa vrednošću izvoza od 91 milion evra, istaknuto je na sednici Grupacije proizvođača sredstava za pranje i kozmetičkih proizvoda.

Glavna tema sednice je bila Uredba o bezbednosti kozmetičkih proizvoda EU 1223/2009 koja je u Evropskoj uniji na snazi od jula 2013. godine. Ovom Uredbom se uvode nova pravila kojima je cilj da se poveća bezbednost kozmetičkih proizvoda, osiguraju viši standardi i omogući bolja informisanost korisnika.

Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, Srbija se obavezala da će transponovati ovu Uredbu u svoju zakonsku regulativu. Prema nacionalnom programu za usvajanje pravnih tekovina evropskog zakonodavstva, vremenski rok za potpunu harmonizaciju, transponovanje i implementaciju je decembar 2018. godine.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 15.11.2017.
Izvod iz vesti, Naslov. Redakcija