Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O ZDRAVSTVENOJ ISPRAVNOSTI DIJETETSKIH PROIZVODA: Subjekat u poslovanju hranom pre uvoza, odnosno stavljanja u promet dijetetskog proizvoda na teritoriju Republike Srbije podnosi zahtev za upis dijetetskog proizvoda u bazu podataka koju vodi Ministarstvo zdravlja. Notifikacioni broj i datum upisa u bazu Ministarstva zdravlja moraju da budu istaknuti na deklaraciji svakog dijetetskog proizvoda u prometu


Na osnovu Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda ("Sl. glasnik RS", br. 45/2010, 27/2011, 50/2012, 21/2015, 75/2015 i 7/2017) subjekat u poslovanju hranom pre uvoza, odnosno stavljanja u promet dijetetskog proizvoda na teritoriju Republike Srbije podnosi zahtev za upis dijetetskog proizvoda u bazu podataka koju vodi Ministarstvo zdravlja.

Sednica članica Grupacije proizvođača, uvoznika i distributera dijetetskih suplemenata sa donosiocima odluka u procesu notifikacije dijetetskih proizvoda, započeta je dijalogom učesnika oko jasnih i definisanih kriterijumima koji se primenjuju pri davanju stručnog mišljenja i kategorizacije dijetetskog suplementa od strane ovlašćenih institucija, kao i razlike po pitanju istih zahteva u stručnim mišljenjima.

Sastanku su prisustvovali prof dr Zorica Vujić, dekanka Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, prof dr Nataša Lješković, dekanka Farmaceutskog fakulteta Univerziteta privredne akademije u Novom Sadu, profesori sa katedre bromatologije i farmakognozije oba fakulteta i predstavnici Ministarstva zdravlja.

Farmaceutski fakultet Univerziteta u Beogradu i Farmaceutski fakultet Univerziteta privredne akademije u Novom Sadu ovlašćeni su za davanje stručnog mišljenja i kategorizaciju dijetetskog proizvoda, istaknuto je na skupu. Na osnovu toga ovlašćeni zavodi za zaštitu zdravlja ili Institut za higijenu VMA rade analize zdravstvene ispravnosti, a na osnovu te i druge predviđene dokumentacije, obavlja se upis dijetetskog proizvoda u bazu podataka u Ministarstvu zdravlja.

Notifikacioni broj i datum upisa u bazu Ministarstva zdravlja moraju da budu istaknuti na deklaraciji svakog dijetetskog proizvoda u prometu.

Na taj način realizuju se osnovna načela bezbednosti hrane definisana Zakonom o bezbednosti hrane ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009), kao što su načela analize rizika, predostrožnosti, zaštite interesa potrošača i transparentnosti. Osim toga, upisom dijetetskih proizvoda u bazu podataka ministarstva stvara se osnov za funkcionisanje sistema brzog obaveštavanja i uzbunjivanja u slučaju da dijetetski proizvod predstavlja direktan ili indirektan rizik po zdravlje, zaključeno je na skupu.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 15.11.2017.
Naslov: Redakcija