Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O NACIONALNOM OKVIRU KVALIFIKACIJA REPUBLIKE SRBIJE: Usvajanje Zakona očekuje se do kraja 2017. godine


Srbija je jedna od retkih zemalja koja još nema nacionalni okvir kvalifikacija, iako je ranije bilo mnogo projektno orijentisanih inicijativa, navela je pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, za razvoj i visoko obrazovanje, Vesna Mandić.

Mandićeva je navela da predloženim Nacrtom zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija Republike Srbije treba da se postave osnovni temelji nacionalnog okvira kvalifikacija i uspostave određena tela i procedure za njegov razvoj i implementaciju.

"Imamo mnogo kvalifikacija, posebno u visokom obrazovanju, a čini mi se da su poslodavci zbunjeni mnoštvom novih stručnih, akademskih i naučnih znanja. Oni u diplomi ne pronalaze pravu vezu sa zanimanjem i ne stiču utisak šta neko može da radi na osnovu stečene diplome", istakla je Mandićeva.

Dodala da je Ministarstvo prosvete formiralo Radnu grupu za izradu Zakona u kojoj su predstavnici šest ministarstava i 20 institucija s kojima je koncipiralo Nacrt zakona.

Prema njenim rečima, cilj NOKS-a je da poveže standarde kvalifikacija i standarde zanimanja i da to kroz registar predstavi građanima i poslodavcima.

Objasnila je da će NOKS jasno definisati koje veštine i sposobnosti poseduje pojedinac posle stečenog obrazovanja i kakvu vrstu posla može da obavlja.

"U toku je izrada lista zanimanja koju pravi Ministarstvo rada, a sledeća faza biće razvoj standarda kvalifikacija na bazi i opisa i standarda zanimanja. Imamo više od 2.000 zvanja, a uspostavljanjem standarda znaće se tačno šta neko treba da zna posle završenih studija", navela je pomoćnica ministra i dodala da se usvajanje Zakona očekuje do kraja godine.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević naveo je da je poziv na raspravu o zakonu koji, kako je rekao, Srbija godinama čeka, upućen i svim članovima Senata Univerziteta, kao i da je Nacrt zakona poslat svim fakultetima.

"Očigledno da postoje brojni razlozi što je svega nekoliko predstavnika fakulteta pokazalo interesovanje za raspravu. Nadam se da će svi pogledati zakonske predloge i da će nam eventualne primedbe dostaviti do 24. novembra", rekao je Bumbaširević.

Rektor je na debati od predstavnika Radne grupe tražio pojašnjenje kako će se prema zakonskom predlogu procenjivati i vrednovati informalno obrazovanje i da li je zakonom povezano informalno i visoko obrazovanje.

Član Radne grupe Tatjana Glišić objasnila je da zakonom nije predviđeno da se informalno obrazovanje vrednuje na nivoima predviđenim za visoko obrazovanje, ali da to ne znači da se podzakonskim aktima to, kako je rekla, neće uvoditi.

"To se posebno odnosi na IT tehnologije jer na tržištu imamo veliku ponudu kvalifikacija kada je reč o neformalnom obrazovanju i informalnom učenju iz tog sektora, a potrebe za njima na tržištu rada su evidentne. Građani će imati potrebu da im se to znanje vrednuje i to će biti uređeno posebnim aktima", objasnila je Glišićeva.

Dekan Mašinskog fakulteta Radivoje Mitrović smatra da ne treba odlagati donošenje zakona koji je, kako kaže, jednako važan i za akademsku zajednicu i za poslodavce.

"Lista zanimanja se dramatično menja kao posledica naučnog i tehnološkog razvoja. Mislim da ova zemlja može to da uradi i da ne postoji nijedan razlog da se to više prolongira. Bilo je i ranije pokušaja da se taj posao završi i harmonizuje sa Evropom, mislim da će se ovog puta biti brzo završeno", rekao je Mitrović.

Profesor Hemijskog fakulteta Ivan Gržetić ocenio je da NOKS treba da "uvede red među obrazovanim i neobrazovanim".

Prema njegovim rečima, zakon treba da se izglasa kako bi oni koji su se školovali na različitim univerzitetima i u obrazovnim ustanovama imali jednako pravo na rad što do sada, kako je naveo, nije bio slučaj.

"Zbog nepostojanja zakona, interesne grupe su štitile interese pojedinih obrazovnih grupacija. Mi se protiv toga godinama borimo i očekujem da će zakon ograničiti lobističke grupe u svojim aktivnostima i dati svima jednako pravo na zaposlenje. Zakon mora da zaštiti stečenu kvalifikaciju", naglasio je Gržetić.

Izvor: Vebsajt RTS, 13.11.2017.
Naslov: Redakcija