Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O MEDICINSKIM SREDSTVIMA: Zakon će onemogućiti ulazak nekvalitetnih i po korisnike nesigurnih medicinskih sredstava, kako na tržište, tako i u zdravstvene ustanove Srbije. Medicinska sredstva koja dolaze sa tržišta EU prilikom uvoza u Srbiju moraće da prati odgovarajuća izjava usaglašenosti sa tehničkim zahtevima. Proizvođačima je ostavljen period za usklađivanje poslovanja kako bi ispunili uslove za dalji razvoj poslovanja i na evropskom tržištu


Predlogom zakona o medicinskim sredstvima onemogućava se ulazak nekvalitetnih i po korisnike nesigurnih medicinskih sredstava, kako na tržište, tako i u zdravstvene ustanove Srbije, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, obrazlažući Predlog zakona u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Ministar je rekao da će se novim zakonom značajno smanjiti mogućnost za ulazak falsifikovanih medicinskih sredstava sa drugih tržišta na teritoriju Srbije.

"Medicinska sredstva koja dolaze sa tržišta EU prilikom uvoza u Srbiju moraće da prati odgovarajuća izjava usaglašenosti sa tehničkim zahtevima", rekao je Lončar.

On je podsetio da su medicinska sredstva obuhvaćena Zakonom o lekovima i medicinskim sredstvima ("Sl. glasnik RS", br. 30/2010 i 107/2012), što je dovodilo do problema u prethodnom periodu, što privrednicima, što zdravstvenim radnicima.

Kako je naveo, izmenama odredbi kojima se uređuju klinička ispitivanja medicinskih sredstava, stvaraju uslovi za podsticanje i sprovođenje većeg broja kliničkih ispitivanja u zdravstvenim ustanovama.

Na taj način se, prema njegovim rečima, podstiče ne samo razvoj medicinske nauke, već se omogućava zdravstvenim radnicima i naučnicima da im budu dostupna najnovija naučna dostignuća u medicini, a pacijentima obezbeđuju savremene inovativne terapije bez troškova po zdravstveni sistem Srbije.

Prema njegovim rečima, u prve dve godine primene zakona očekuje se smanjenje broja povlačenja medicinskih sredstava sa tržišta zbog defekta kvaliteta za 50 odsto.

Harmonizacijom propisa u oblasti medicinskih sredstava sa propisima EU i njihovom primenom stvaraju se uslovi i za domaće proizvođače medicinskih sredstava za plasman njihovih proizvoda u zemlje EU i u druge zemlje sveta, kao i uslovi za razvoj privrede Srbije, naveo je Lončar.

On je rekao da je proizvođačima ostavljen period za usklađivanje poslovanja kako bi ispunili uslove za dalji razvoj poslovanja i na evropskom tržištu.

"Primena zakona jeste investicija u dalji razvoj proizvođača medicinskih sredstava, koji u ovom trenutku posluju samo na tržištu Srbije", rekao je Lončar i dodao da implementacija navedenih standarda zahteva zapošljavanje visoko obrazovanog stručnog kadra.

Lončar je rekao i da se očekuje pospešivanje interesovanja za osnivanje tela za ocenjivanje usaglašenosti.

Izvor: Vebsajt Blic i N1, 15.11.2017.
Naslov. Redakcija