Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O ORGANIZACIJI I NADLEŽNOSTI DRŽAVNIH ORGANA U SUZBIJANJU ORGANIZOVANOG KRIMINALA, TERORIZMA I KORUPCIJE: Predlog zakona predviđa formiranje jedinice unutar MUP koja će biti nadležna za suzbijanje korupcije, a predviđeno je i otvaranje posebnih odeljenja viših javnih tužilaštva i viših sudova koja će se baviti takvim slučajevima. Ove institucije imaće odeljenja u četiri grada, a tužilačkim odeljenjima biće omogućeno da oforme udarne grupe koje će se baviti određenim predmetima. Svi zaposleni moraće da prođu posebnu obuku, koju će sprovoditi Pravosudna akademija u saradnji sa drugim institucijama


Predlog zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije predviđa niz promena u policiji, sudovima i odeljenjima tužilaštva kako bi se efikasnije borili protiv korupcije.

Predlogom zakona je predviđena i saradnja Tužilaštva sa različitim državnim organima - Poreskom upravom, Upravom za javne nabavke, Agencijom za borbu protiv korupcije, Direkcijom za imovinu, Upravom za sprečavanje pranja novca, Agencijom za privredne registre, Republičkim geodetskim zavodom. Svi oni moraju da odrede jednog službenika za vezu zarad efikasnijeg dostavljanja podataka.

Novi zakon predviđa formiranje jedinice unutar MUP koja će biti nadležna za suzbijanje korupcije, a predviđeno je i otvaranje posebnih odeljenja viših javnih tužilaštva i viših sudova koja će se baviti takvim slučajevima.

Ove institucije imaće odeljenja u četiri grada, a tužilačkim odeljenjima biće omogućeno da oforme udarne grupe koje će se baviti određenim predmetima. Svi zaposleni moraće da prođu posebnu obuku, koju će sprovoditi Pravosudna akademija u saradnji sa drugim institucijama.

Izveštaj EU o napretku Srbije uglavnom je bio pozitivan, a jedna od stavki koja nije dobila pozitivno mišljenje upravo je borba protiv korupcije. Predlog zakona koji je trenutno pred poslanicima u Narodnoj skupštini donosi se po hitnom postupku upravo na zahtev Brisela.

"Ključna stvar kada je reč o tužilaštvu je volja da se svi slučajevi korupcije koji su ispitani ili o kojima se mogu naći neka saznanja da se dovedu do kraja. Dakle da se obuhvate optužnicama svi ljudi koji su odgovorni i za koje postoje dokazi, a to je nešto što ni jedan zakon ne može da reši, dakle to je nešto što u praksi može da se dokaže, da li takva spremnost da se radi svoj posao postoji ili ne", navodi Nemanja Nenadić iz Transparentnosti.

Imenovani funkcioneri i zaposleni u državnim institucijama i ubuduće će morati da pre stupanja na dužnost Agenciji za borbu protiv korupcije dostavljaju potpune i tačne podatke o svojoj imovini i imovini supružnika i vanbračnog partnera, kao i maloletne dece, ukoliko žive u istom domaćinstvu.

Izvor: Vebsajt B92, 15.11.2016.
Naslov: Redakcija