Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA: Institut oduzimanja imovine proistekle iz izvršenja krivičnog dela predstavlja najbolji preventivni mehanizam koji demotiviše kriminal u cilju sticanja materijalne koristi


Institut oduzimanja imovine proistekle iz izvršenja krivičnog dela predstavlja najbolji preventivni mehanizam koji demotiviše kriminal u cilju sticanja materijalne koristi, ocenila je ministarka pravde Nela Kuburović.

Obrazlažući poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, Kuburović je izjavila da je oduzimanje imovine jedan od ključnih elemenata kojim se ostvaruje svrha krivičnog zakonodavstva, odnosno generalna prevencija izvršenja krivičnih dela.

"Reč je o najboljem preventivnom mehanizmu koji demotiviše aktuelne i potencijalne izvršioce krivičnih dela, naročito dela lukrativne prirode", rekla je Kuburović navodeći da "niko ne može imati imovinsku korist od izvršenja krivičnog dela".

Ona je podsetila da je Srbija 2008. godine donela Zakon o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, koji je 2013. godine zamenjen sada važećim Zakonom o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela ("Sl. glasnik RS", br. 32/2013) o čijim se izmenama razgovara.

Ministarka je rekla da podaci Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom pokazuju značaj tog Zakona.

"Trajno je oduzeto oko 30 raznih nepokretnosti, 850.000 evra, oko 47 kilograma čistog zlata. Kada je reč o privremeno oduzetoj imovini i nepokretnostima, Direkcija raspolaže sa 76 kuća, 252 stana, 124 lokala, jednom poslovnom zgradom i jednom zgradom za kolektivno stanovanje", navela je Kuburović.

Ministarka je dodala da su privremeno oduzeta 54 privredna društva, 87 miliona dinara i više od 12,6 miliona evra kao i da Direkcija ostvaruje mesečni prihod od 80.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, od izdavanje privremeno oduzetih nepokretnosti.

Izvor: Vebsajt N1, 15.11.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija