Zastava Bosne i Hercegovine

USTAVNI SUD RS: Predsednica Narodne skupštine RS uputila je šefovima poslaničkih grupa molbu da predlože imena svojih kandidata za nove sudije Ustavnog suda do 29. novembra 2016. godine. Pismo iste sadržine poslato je i predsedniku Srbije


Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, Maja Gojković, uputila je predsedniku Srbije i šefovima skupštinskih poslaničkih grupa pismo sa molbom da upute imena svojih kandidata za nove sudije Ustavnog suda.

Gojković je pismo uputila šefovima poslaničkih grupa kako bi Narodna skupština odredila svoje kandidate za izbor sudija Ustavnog suda, a kojima mandat ističe u decembru.

U dopisu, predsednica Narodne skupštine podseća da je uz predlog kandidata potrebno dostaviti i biografiju kandidata i saglasnost da prihvata kandidaturu, a uputila je i molbu da šefovi poslaničkih grupa dostave predlog, ukoliko ga imaju, do 29. novembra 2016. godine.

Ustavni sud čini 15 sudija koji se biraju i imenuju na devet godina, a mandat osam sudija, koje su izabrali Narodna skupština Republike Srbije i predsednik Republike, ističe u decembru, dok je jednom sudiji prestala funkcija zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju.

U Ustavnom sudu rečeno je da je, s obzirom na propisani postupak izbora sudija, preostalo vreme sasvim dovoljno da se sprovedu sve radnje u vezi s kandidovanjem i okončanjem postupka izbora, odnosno imenovanja novih sudija Ustavnog suda.

Pet sudija Ustavnog suda bira Narodna skupština, pet imenuje predsednik Republike, a pet opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda Srbije.

Narodna skupština bira pet sudija između 10 kandidata koje predloži predsednik Republike, predsednik imenuje pet sudija između 10 kandidata koje predloži parlament, a opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda imenuje pet sudija između 10 kandidata koje na zajedničkoj sednici predlože Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca.

Sudija Ustavnog suda se bira i imenuje među istaknutim pravnicima sa najmanje 40 godina života i 15 godina iskustva u pravnoj struci.

Jedno lice može biti birano ili imenovano za sudiju Ustavnog suda najviše dva puta.

U decembru mandat ističe Dragiši Slijepčeviću, Mariji Draškić, Bosi Nenadić i Predragu Ćetkoviću, koje je za sudije Ustavnog suda izabrala Narodna skupština Republike Srbije i Vesni Ilić-Prelić, Oliveri Vučić, Dragani M. Stojanovići i Katarini Manojlović-Andrić, koje je, na devetogodišnji mandat, imenovao predsednik Srbije.

Oni su na dužnost stupili 12. decembra 2007. godine.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 15.11.2016.
Naslov: Redakcija