Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OTVORENA PRAVNA KLINIKA ZA EKOLOŠKO PRAVO


Na Pravnom fakultetu u Beogradu, 16. novembra 2015. godine, je otvorena Pravna klinika za ekološko pravo, a šefica pregovaračkog tima sa EU, Tanja Miščević, poručila je da zaštitu životne sredine i uvođenje ekoloških standarda i prava treba posmatrati kao potencijal razvoja Srbije.

Miščević je rekla da na ulaganje u zaštitu životne sredine ne treba gledati kao na trošak, navodeći da bez toga nema dobrog života.

Navodeći da je ekološko pravo interesantna, zabavna ali i veoma komplikovana grana prava, Miščević je rekla da će ekološko pravo EU već sledeće godine biti drugačije, jer je reč o razvojnoj oblasti.

Dekan Pravnog fakulteta, Sima Avramović, rekao je da ta ustanova uvođenjem pravnih klinika sa specijalističkim kursevima pokazuje koliko se Pravni fakultet, pored očuvanja tradicije, i modernizuje.

Avramović je rekao da je ekološko pravo relativno nova disciplina i zahvalio mladima što je afirmišu i popularizuju.

Dekan Pravnog fakulteta je zahvalio Misiji OEBS u Srbiji na podršci u otvaranju pravnih klinika i poželeo studentima uspeh u radu.

Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Stana Božović, rekla je da je zaštita životne sredine oblast budućnosti, navodeći da se Srbija obavezala da do 2018. godine uskladi svoje zakonodavstvo sa zakonodavstvom EU, kao i da u narednih 25 godina implementira te zakone.

Navodeći da je dostizanje ekoloških standarda ogroman izazov i da je ekologija oblast i nauka budućnosti, Božović je kao problem Srbije istakla nedostatak administrativnih kapaciteta za taj posao.

Božović je istakla da se mora napraviti balans po pitanju ekonomije i ekologije, koji mora stvoriti održiv sistem kako bi se životna sredina sačuvala za buduće generacije.

Državna sekretarka je rekla da će u decembru 2015. godine u Parizu biti organizovan sastanak posvećen klimatskim promenama, globalnom zagrevanju i smanjenju emisije štetnih gasova.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 16.11.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija