Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

JAVNI POZIV ZA DODELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA U OKVIRU PROGRAMA PODRŠKE MALIM PREDUZEĆIMA ZA NABAVKU OPREME: PRIVREDNI SUBJEKTI KOJI ZADOVOLJE USLOVE PROGRAMA I KOJIMA BANKE UKLJUčENE U REALIZACIJU PROGRAMA USLOVNO ODOBRE KREDIT MOGU OSTVARITI PRAVO NA SUFINANSIRANJE DO 25% TROšKOVA NABAVKE OPREME. PRIVREDNI SUBJEKAT JE U OBAVEZI DA OBEZBEDI 5% UčEšćA, DOK ćE SE PREOSTALIH 70% VREDNOSTI INVESTICIJE OBEZBEDITI IZ KREDITA POSLOVNIH BANAKA UKLJUčENIH U SPROVOđENJE OVOG PROGRAMA. IZNOS ODOBRENE BESPOVRATNE POMOćI U VISINI DO 25% OD VREDNOSTI OPREME NE MOżE BITI MANJI OD 250.000 DINARA, NITI VEćI OD 2.500.000 DINARA


Ministarstvo privrede raspisalo je 16. novembra 2015. godine javni poziv malim i mikro preduzećima i preduzetnicima, kao i zadrugama, za dodelu bespovratne pomoći kroz Program podrške malim preduzećima za nabavku opreme.

Kroz ovaj Program, koji predstavlja kombinaciju povoljnih bankarskih kredita i bespovratnih sredstava države, Ministarstvo privrede sufinansira nabavku proizvodne opreme u iznosu od 25 odsto vrednosti opreme, dok se 70 odsto troškova nabavke finansira iz kredita banaka partnera na Programu, a pet odsto je učešće samog preduzetnika.

Sredstva se mogu koristiti za nabavku novih ili polovnih (ne starijih od pet godina) proizvodnih mašina i opreme, kao i novih delova, specijalizovanih alata za mašine i opremu, a iznos odobrene bespovratne pomoći do 25 procenata od vrednosti opreme ne može biti veći od 2.500.000 dinara.

Privredni subjekti koji su zainteresovani za učešće u Programu, zahtev za bespovratnu pomoć podnose zajedno sa kreditinm zahtevima u jednoj od banaka koja je partner na Programu.

Banke partneri Ministarstva u realizaciji Programa su Ereste banka, Banka Intesa, Sosijete ženeral, Unikredit i Prokredit banka. One su za učesnike ovog Programa ponudile posebne, povoljnije uslove kredita, koji ne moraju biti obezbeđeni hipotekom na nekretninama, već pre svega zalogom na opremu koja se nabavlja.

Ministarstvo privrede realizuje ovaj Program u cilju povećanja konkurentnosti privrednih subjekata, unapređenja njihovog poslovanja, kao i kreiranja novih radnih mesta. Za ovaj program opredeljeno je 200.000.000 dinara.

Javni poziv je otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše.

Više o Programu, javnom pozivu, načinu konkurisanja i uslovima banaka možete pogledati ovde.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo privrede, 16.11.2015.
Naslov: Redakcija