Zastava Bosne i Hercegovine

INDEKS TRANSPARENTNOSTI LOKALNE SAMOUPRAVE: Povećana transparentnost lokalnih samouprava


Prosečna ocena transparentnosti u 145 jedinica lokalne samouprave u 2023. godini je 52, što je za tri poena više nego u 2022. godini, navedeno je na predstavljanju Istraživanja indeksa transparentnosti lokalne samouprave koje je sprovela organizacija Transparentnost Srbija.

Navedeno je da je 65 odsto svih opština poboljšalo svoje rezultate, a da je 30 odsto lokalnih samouprava zabeležilo pad u odnosu na prošlu godinu.

Pojedinačno posmatrano, 22 lokalne samouprave ostvarile su rast od 10 ili više poena u odnosu na prethodno rangiranje.

Od 145 opština 30 njih ima indeks lokalne transparentnosti veći od 60, od čega je u njih 11 taj indeks veći od 70, a u četiri lokalne samouprave je iznad 80.

Najbolji rezultat ostvario je Novi Pazar čiji je indeks lokalne transparentnosti 94, a slede Sombor sa 84, Veliko Gradište sa 82, Kanjiža sa 81 i Sokobanja 79.

Rezultati najvećih gradova u Srbiji zabrinjavajući su zbog velikog pada transparentnosti i lošeg rejtinga i rangiranja.

Novi Sad je pao sa 14. na 46. mesto sa indeksom lokalne transparentnosti od 56, Niš je sa 18. pao na 43. mesto sa indeksom lokalne transparentnosti od 57, a Beograd ja sa 25. pao na 98. mesto sa indeksom lokalne transparentnosti od 46.

Iako je prosečna transparentnost povećana u odnosu na 2023. godinu, istaknuto je da je neophodno nastaviti uspostavljanje održivih mehanizama, pre svega usvajanjem pisanih procedura.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Danas, 13.10.2023.
Naslov: Redakcija