Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU: Nacionalno akreditaciono telo još uvek se nije prijavilo za punopravno članstvo u Evropskoj asocijaciji za obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju


Nacionalno akreditaciono telo (NAT) Srbije još uvek se nije prijavilo za punopravno članstvo u Evropskoj asocijaciji za obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENKVA) iako od februara ima pravo da aplicira.

To je potvrđeno u ENKVI, dok iz nacionalne agencije za akreditaciju nisu odgovorili na pitanje kada će podneti zahtev za punopravno članstvo i da li su zamerke zbog kojih smo taj status izgubili u međuvremenu ispravljene.

Upravo je sa tim ciljem sredinom prošle godine izmenjen Zakon o visokom obrazovanju, a resorni ministar najavljivao da će se novim zakonskim rešenjima “u potpunosti ispuniti evropski standardi i smernice za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju u pogledu nezavisnosti u postupanju i u donošenju konačnih odluka o proveri kvaliteta u visokom obrazovanju”.

Podsećamo, pre dve godine NAT je izbačen iz punopravnog članstva Evropske asocijacije čiji je punopravni član postao 2013. godine. Srbija je tada bila jedina zemlja Balkana koja je bila članica i izbacivanje je velika sramota, upozorila je ranije profesorka Ekonomskog fakulteta Galjina Ognjanov.

NAT za sada ima status pridruženog člana ENKVE, a dobijanje punopravnog članstva u evropskoj organizaciji bila bi potvrda da se proces akreditacije u visokom obrazovanju u Srbiji vodi u skladu sa evropskim standardima.

Vladan Čokić, naučni savetnik u Institutu za medicinska istraživanja Univerziteta u Beogradu i član Mreže akademske solidarnosti i angažovanosti

(MASA) kaže da je glavni problem NAT-a partijska podobnost, jer su u Upravnom odboru i Komisiji za akreditaciju i oni koji su javno potpisali podršku režimskoj stranci.

“MASA je već ukazivala u svojim javnim istupima o ovom problemu: predsednik Upravnog odbora NAT-a je davao javnu predizbornu podršku, dok je jedan od članova UO ušao kao poslanik SNS-a u Skupštinu. Ne očekujem da će ENKVA na to gledati blagonaklono nakon prethodnih kritika na sada ogoljenu problematiku. Bojazan od prevelikog uticaja države je sada stavljen pod skoro potpunu partijsku kontrolu. Postavlja se i pitanje da li su ispoštovani uslovi konkursa za članstvo prijavljenih profesora u Komisiju za akreditaciju, odnosno njihov naučni doprinos i iskustvo u akreditaciji. Ako je i ovde partijsko kadriranje uzelo maha, onda je i to opasno podrivanje sistema visokog obrazovanja”, ocenjuje Čokić.

Upitan kako komentariše to što još nismo podneli zahtev za punopravno članstvo iako smo već u februaru imali pravo, on kaže da se očekivalo formiranje novih organa NAT-a do čega je i došlo sa određenim kašnjenjem.

Kako objašnjava Čokić, poseta predstavnika ENKVA obično se zakazuje bar šest meseci ranije sa određenim planom sastanka sa predstavnicima Upravnog odbora i Komisije za akreditaciju (KAPK). Nije se znalo ko će biti novi predstavnici da bi se napravio plan.

“NAT treba da se obrati ENKVI i da traži da oni zakažu kada mogu doći u spoljašnju proveru NAT-a. Problem je i što je samo tri člana bivšeg KAPK-a ušlo u novi saziv Komisije (od ukupno 19 članova) i na taj način je samo delimično obezbeđen kontinuitet NAT-a. Novom sazivu KAPK-a će trebati vremena da se uhoda i ENKVA će ponovo na NAT gledati kao na novu agenciju što nam ne ide u prilog da bi obezbedili punopravno članstvo. To dovodi u pitanje ispravnost menjanja članova KAPK i UO pre isteka mandata”, smatra Čokić.

Na pitanje da li će nova zakonska rešenja omogućiti da se isprave nedostaci zbog kojih smo izgubili punopravno članstvo u evropskoj asocijaciji, on podseća da je MASA predložila da se ne menja broj članova UO NAT-a, već da se zadrži isti broj od sedam članova gde bi po jedan član bio izabran na predlog Privredne komore Srbije i Ministarstva.

Nažalost, pomenuti predlog MASE nije prihvaćen. Da apetiti Ministarstva budu još veći pobrinula se završna verzija izmena Zakona o visokom obrazovanju u kojoj su dva člana na predlog Ministarstva (po Nacrtu Zakona) povećana na tri i to na uštrb člana iz reda redovnih profesora univerziteta (sa tri iz Nacrta Zakona smanjeni na dva člana). Zbog iskazane bojazni ENKVA da postoji uticaj Vlade Srbije na rad nezavisne agencije kakva je NAT, ovim se kritika ENKVE nije uvažila, već se zadržalo većinsko prisustvo predstavnika Ministarstva i Privredne komore Srbije u UO NAT-a, obrazlaže Čokić.

Nebojša Bjelotomić, član UO NAT rekao je ranije da je povratak u punopravno članstvo ENKVA dugotrajan proces i da će potrajati.

“Preliminarnu posetu recenzenata očekujemo krajem godine, kako bi se utvrdilo šta smo uradi u vezi primedbi. Potrebno je posle toga da oni sve to razmotre”, rekao je Bjelotomić i dodao da je to proces koji će trajati ove i naredne godine.

On je ocenio da se iz evropske asocijacije akreditacionih agencija lako ispada, ali se teško ponovo ulazi.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 13.10.2022.
Naslov: Redakcija