Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O KORIŠĆENJU OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE: Za šest meseci priključeno 5 MW iz solarnih elektrana kupaca-proizvođača


Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da je ukupan kapacitet solarnih elektrana koje su u prethodnih šest meseci postavili kupci-proizvođači premašio pet megavata.

To je rezultat pojednostavljene procedure za postavljanje solarnih panela i prepoznavanja koristi koje građanima i privredi donosi institut kupca-proizvođača, uveden Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije ("Sl. glasnik RS", br. 40/2021).

Ukupna instalisana snaga solarnih elektrana koja je pre donošenja Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije 2021. godine iznosila 11 MW tokom poslednjih šest meseci povećana je za dodatnih 5,17 MW, koliko iznosi ukupna snaga solarnih elektrana kupaca-proizvođača, koji su stekli taj status tokom dosadašnje primene ovog Zakona.

Pored 5 MW elektrana koje su već na mreži, u postupku obrade zahteva kod “Elektrodistribucije Srbije” je još blizu 700 zahteva domaćinstava, stambenih zajednica i privrednih subjekata, za koje bi ukupna snaga iznosila 102,1 MW.

Realizacijom investicija fizičkih i pravnih lica koja su u postupku dobijanja statusa kupca-proizvođača može se očekivati značajno povećanje kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energije za kratak vremenski period, što doprinosi povećanju ukupnih kapaciteta za proizvodnju električne energije i većoj energetskoj bezbednosti.

Investicije u oblasti solarne energije kupaca-proizvođača karakterišu kratko vreme za realizaciju investicije, zajedničko ulaganje državnog i privatnog kapitala, ili samo privatnog uglavnom kod komercijalnih kupaca, korišćenje celokupne proizvodnje za potrebe domaćeg tržišta, uz značajnu nezavisnost i niže troškove samih proizvođača, navodi se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Vlade, 12.10.2022.
Naslov: Redakcija