Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI ZAKON O PRIVATIZACIJI BANJA


Novi Zakon o privatizaciji banja trebalo bi da bude donet do kraja godine, a potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da taj propis treba da ubrza taj proces.

Ljajić je rekao da bi novi zakon, koji priprema Ministarstvo privrede, trebalo da reši probleme koji su se javljali u tom procesu.

Ljajić kaže da je proces privatizacije banja odblokiran posle niza godina i decenija, formalno-pravnih prepreka i peripetija, te da je pored Kuršumlijske, i Vranjska banja dobila vlasnika koji je već počeo rekonstrukciju tog čitavog banjskog kompleksa.

- Da bi se taj proces dodatno ubrzao Ministarstvo privrede radi na donošenju novog Zakona o privatizaciji banja da bi se upravo otklonile prepreke - rekao je Ljajić.

Naveo je da se prepreke odnose na nerešene imovinsko-pravne odnose, kao i situacija u proceni pojedinih banja koje po "papirima" imaju određeni broj metara kvadratnih, a na terenu na primer 1.000 metara kvadratnih više ili manje ili obrnuto.

- Onda se pojavljuju zahtevi za restituciju u određenim banjskim kompleksima, pa nam se dešava da se zbog 10 ari zemlje oko pojedine banje ceo proces zaustavi - kaže Ljajić.

Naveo je da će donošenje novog zakona u velikoj meri otvoriti proces brzog rešavanja problema sa banjama kako bi dobile vlasnike.

- Bez novih investicija mi ćemo tavoriti u banjskom turizmu. Samo ćemo pričati o potencijalu koji donosi banjski turizma bez konkretne valorizacije tog potencijala - rekao je Ljajić.

Kako je naveo, danas u srpskim banjama ima svega 13 odsto stranih gostiju, jer još nemamo onaj kvalitet koji traži savremeni turista.

Poručio je da će tako jedan novi investicioni ciklus sasvim sigurno otvoriti novi prostor i novu šansu za afirmaciju banjskog, velnes i spa turizma u Srbiji.

Izvor: Vebsajt RTV, 14.10.2019.
Naslov: Redakcija