Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POSLOVNO OKRUŽENJE U SRBIJI: Privrednicima su nameti najveći problem


Dve trećine privrednika pozitivno ocenjuje poslovno okruženje u Srbiji navodeći da je državna uprava efikasnija nego što je bila prethodne godine i da su porasli transparentnost i predvidivost poslovanja.

To pokazuje istraživanje sprovedeno među 1.000 anketiranih preduzeća u zemlji, u okviru projekta "Saradnja za ekonomski razvoj" koji finansira USAID.

Percepcija privrede, kada je reč o poslovnom okruženju, u stalnom je pozitivnom rastu, a kada se prati period od 2011. odnosno, 2013. godine, kaže Dragana Stanojević zamenik direktora projekta.

"Ove godine 74 odsto privrednika smatra da je državna uprava efikasnija nego što je bila prethodne godine i oko 72 odsto ispitanika smatra da su porasli transparentnost i predvidivost", objašnjava Stanojević rezultate ankete.

Rezultati, naime, pokazuju da je 65 procenata preduzeća saglasno da je došlo do poboljšanja kvaliteta dijaloga privrede i Vlade i kvaliteta debate o privrednim temama, što predstavlja poboljšanje u odnosu na 2013. godinu (44 odsto). Preduzeća su ocenila i da je porasla mogućnost učešća privrede u reformama zakona kojima se reguliše poslovno okruženje (poboljšanje u odnosu na 2013. godinu 37 odsto).

Opšti stav privrede, kada je reč o očekivanjima za narednu godinu, veoma je optimističan, pa tako oko dve trećine privrednika smatra da će imati veće prihode i da će zaposliti još ljudi naredne godine, kaže Stanojević. Kada je reč o pozitivnim ocenama, mišljenje privrednika se popravilo i u oblastima koje ih najviše pogađaju, kao što su nameti, međutim, skoro polovina njih ipak i dalje ovo vidi kao najveći problem u poslovanju.

"U odnosu na 2013. ili 2011. godinu, parafiskalni nameti se sada vide kao problem u očima 53 odsto privrednika. Ti procenti su nekada bili više od 80, skoro 90 odsto", navodi ona. Oko 45 odsto ispitanika smatra da je regulatorno okruženje suviše opterećujuće i da ih na neki način ometa i sputava da rastu brže.

Kada je u pitanju siva ekonomija ili porezi i doprinosi na rad, i dalje su to tri elementa koja vuku najviše negativnih glasova privrede.

Preduzeća i dalje navode razna poreska pitanja kao faktor koji ima najnegativniji uticaj na njihovo poslovanje.

Izvor: Vebsajt Blic, 12.10.2019.
Naslov: Redakcija