Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI NOVA UREDBA O FINANSIRANJU VISOKOG OBRAZOVANJA: Uredbom će se premostiti period do usvajanja Zakona o finansiranju visokog obrazovanja, koji će biti usvojen sredinom 2020. godine


Uskoro će biti usvojena nova Uredba o finansiranju visokog obrazovanja kojom će novac koji se izdvaja iz budžeta za visokoškolske ustanove biti drugačije preraspoređen, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

Uredbom će se premostiti period do usvajanja Zakona o finansiranju visokog obrazovanja za koji u Ministarstvu prosvete očekuju da će biti usvojen polovinom naredne godine.

Sredstva za plate i materijalne troškove visokoškolskim ustanovama do sada su opredeljivana po Uredbi koja je doneta 2014. godine, a ministar kaže da se u međuvremenu mnogo toga promenilo, broj studenata, nastavnika...

Šarčević je naglasio da su zbog toga neke visokoškolske ustanove dobijale više novca, neke manje i da je to bila najveća zamerka DRI u poslednjim izveštajima.

"Po toj Uredbi iz 2014. godine imate da fakulteti istog profila nisu u istoj grupi po bodovima za finansiranje", rekao je on novinarima nakon sednice rektorskog saveta Konferencije univerziteta Srbije (KONUS).

On je naglasio da je Uredba privremeni model do usvajanja Zakona o finansiranju visokog obrazovanja.

Naglašava da će Uredba biti "dogovor" i da one visokoškolske ustanove koje ostvaruju veće prihode budu solidarne sa onima koji ostvaruju manje prihode, i da se novac iz državne kase drugačije preraspodeli.

Na novom Zakonu o finansiranju visokog obrazovanja radi se već godinu i po dana i ministar kaže da je predloženo više formula kako bi finansiranje moglo da izgleda.

"Dugo je bilo nepoverenja od akademske zajednice da država hoće nešto da nametne. Nama je cilj da se više sredstava obezbedi na razne načine i u novoj strategiji da student bude u centru pažnju, da se njemu što više olakšaju studije", naglasio je Šarčević.

Izvor: Vebsajt RTV, 11.10.2019.
Naslov: Redakcija