Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O MIRNOM REŠAVANJU RADNIH SPOROVA: Planiranim izmenama Zakona teži se osnaženju pravog dejstva odluka proisteklih iz postupaka pred Agencijom


Predstavnici Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova u narednih mesec dana će zajedno sa socijalnim partnerima u više gradova u Srbiji lokalnim poslodavcima i zaposlenima kroz razgovor i simulacije postupka približiti prednosti mirnog rešavanja radnih sporova.

Tokom edukativnih radionica, predstavnici Agencije, miritelji i arbitri zajedno sa predstavnicima udruženja poslodavaca i sindikatima ukazaće na prednosti instituta mirnog rešavanja radnih sporova u odnosu na postupak pred sudom, najavljeno je iz Agencije.

Biće reči i o štetnim posledicama štrajka, zatim o mobingu, kao i o značaju planiranih izmena Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova ("Sl. glasnik RS", br. 125/2004 i 104/2009) kojima se teži osnaženju pravog dejstva odluka proisteklih iz postupaka pred Agencijom.

Takođe, simulacijom postupka, koja ima za cilj da postupak pred Agencijom približi zaposlenima i poslodavcima, uz mogućnost direktnog postavljanja pitanja miriteljima, arbitrima i predstavnicima Agencije, zainteresovane strane će dobiti uvid u sam proces mirnog rešavanja radnog spora i njegove prednosti, navodi se u saopštenju.

Prva ovogodišnja radionica održana je prošle sedmice u Vršcu, a u petak 20. oktobra 2017. godine sledi radionica u Kragujevcu.

Planirano je da se radionice održe i u Užicu i Kraljevu, kao deo projekta "Socijalni partneri zajedno za povećanje vidljivosti vansudske zaštite radnih prava - mirno rešavanje radnih sporova", koji realizuje Udruženje građana Inicijativa za razvoj i saradnju, uz finansijsku podršku Solidar Suisse/Swiss Labour Assistance (SLA) - Kancelarija u Srbiji, u partnerstvu sa Ujedinjenim granskim sindikatom "Nezavisnost", Savezom samostalnih sindikata Srbije, Unijom poslodavaca Srbije i uz podršku Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

Nakon realizacije radionica planirana je završna konferencija u Beogradu na kojoj će biti predstavljeni rezultati projekta, odnosno promocija aplikacije o mirnom rešavanju radnih sporova za android telefone, zatim publikacija o uspešnim pričama mirnog rešavanja radnih sporova i Online kurs za poslodavce o mirnom rešavanju radnih sporova.

Ovaj vid obuke lokalnih privrednika i zaposlenih dao je dobre rezultate gradovima u kojima su se slične radionice održale u prethodnom periodu (Vršac, Valjevo, Ruma, Smederevo, Paraćin, Jagodina, Kruševac, Novi Sad).

Mogućnost učešća u radionici imaju svi zainteresovani, pre svega lokalni poslodavci i zaposleni, ali i udruženja građana i predstavnici lokalne samouprave.

Izvor: Vebsajt Novosti, 14.10.2017.
Naslov: Redakcija