Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU: Ministarstvo rada razmatra mogućnost za trajno penzijsko rešenje. I ubuduće u obračun penzija ulaziće poslednja godina radnog staža, ali se predlaže nešto drugačiji način računanja da bi se izbegla privremena rešenja u okviru PIO fonda. Na taj način će se značajno ubrzati donošenje rešenja o ostvarivanju prava na penziju, a ujedno smanjiti administrativni troškovi


Zaposleni koji od naredne godine stiču uslov za penziju mogli bi prvi put umesto privremenih da dobiju trajna penzijska rešenja. Uslov je da Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja do kraja godine donese konačnu odluku na koji će način poslednja godina radnog staža ulaziti u obračun penzije. Jer je upravo ta poslednja godina glavna kočnica da PIO fond budućim penzionerima odmah izda trajna rešenja.

Do sada čak 90 odsto budućih penzionera prvo je dobijalo privremeno rešenje, a kada im stigne konačno bili su primorani da vraćaju višak para Fondu, jer su im penzije po privremenom obračunu mahom bile veće.

U PIO fondu objašnjavaju da je ova poslednja godina radnog staža problematična za obračun, jer u trenutku penzionisanja ne postoji podatak o prosečnoj godišnjoj zaradi u Srbiji za poslednju godinu rada za koju se, po zakonu, izračunava lični koeficijent.

Primera radi, ako je neko danas dobio privremeno rešenje mora da sačeka narednu godinu da bi statistika izašla sa podacima o proseku zarada za prethodnu godinu. Među predlozima kako ovo rešiti bio je i taj da poslednja godina radnog staža ne ulazi u obračun penzije. Na takvo rešenje bilo je mnogo zamerki, jer je pitanje koliko je principijelno da se poslednja godina ne računa u ukupan iznos penzija. Uz to i zašto bi poslodavac uplaćivao doprinose za radnike u toj godini, ako oni ne ulaze u obračun penzije.

U Ministarstvu rada kažu da će i ubuduće u obračun penzija ulaziti poslednja godina radnog staža, ali da se predlaže nešto drugačiji način obračuna da bi se izbegla privremena rešenja u okviru PIO. Na taj način će se značajno ubrzati donošenje rešenja o ostvarivanju prava na penziju, a ujedno smanjiti administrativni troškovi.

U penzijskom fondu ističu da, u proseku, svake godine imaju oko 80.000 penzionera koji ostvaruju pravo na penziju na osnovu privremenih rešenja. U ukupnom broju izdatih samo je 10 odsto konačnih rešenja.

Najčešći iznosi preplate nastale kao razlika između privremenih i konačnih rešenja je do 10.000 dinara. Dešava se i da su ti iznosi nešto veći ali su to pojedinačni slučajevi. U Fondu kažu da kada je obračun penzije po rešenju o konačnom iznosu penzije povoljniji za korisnika pri prvoj isplati u celini namiruju dug. Penzioneri preplaćeni iznos Fondu najčešće vraćaju na rate.

Izvor: Vebsajt Politika, Jasna Petrović-Stojanović, 13.10.2017.
Naslov: Redakcija