Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

UREDBA O BLIŽIM KRITERIJUMIMA, NAČINU OBRAČUNA I POSTUPKU NAPLATE NAKNADE ZA KORIŠĆENJE ZAŠTIĆENOG PODRUČJA: Počela naplata ulaska u Nacionalni park Kopaonik iz sva tri putna pravca. U zavisnosti od tipa motornog vozila dnevna karta, sa neograničenim brojem ulazaka, košta od 150 dinara, za putničke automobile, do 1.000 dinara za šlepere sa prikolicom. Meštane Brusa, Raške i Leposavića godišnja karta koštaće 250 dinara


Više novca za zaštitu prirode na Kopaoniku trebalo bi da bude od 16. oktobra 2017. godine. Uz saglasnost Vlade Republike Srbije i resornog ministarstva, na sve tri ulazne kapije u Nacionalni park tog datuma je počela naplata ekološke takse za motorna vozila.

Kapija koja je već četvrt veka simbol ulaska u Nacionalni park "Kopaonik", iz pravca Brzeća, polako menja svoj lik i namenu. Od ponedeljka je naplatno mesto, a od već naredne zime, kažu, savremeni info punkt na kojem će se ekološka taksa plaćati elektronski.

Rampe neće biti. Ulazak će, i to samo u gotovini, naplaćivati čuvari zaštićenog prirodnog dobra. U zavisnosti od tipa motornog vozila dnevna karta, sa neograničenim brojem ulazaka, biće od 150 dinara, za putničke automobile, do 1.000 dinara za šlepere sa prikolicom. Meštane Brusa, Raške i Leposavića godišnja karta koštaće 250 dinara.

Od ekološke takse Nacionalni park planira 15 miliona dinara prihoda za godinu dana. Sa namenskog računa sredstva će vratiti planini.

"Koristiće se za uređenje izletišta, uređenje pešačkih staza, obeležavanje tih prostora koje naši gosti treba da obiđu. Naravno i kroz delatnosti zaštite i monitoring u sferi flore i faune Kopaonika", kaže Bojan Milovanović, direktor Nacionalnog parka "Kopaonik".

Turistički radnici iz Brzeća i vikend naselja uvođenje takse pred zimsku sezonu smatraju da nije dobro.

"Neće nijedan gost da dođe da mi plati boravišnu taksu, da mi plati pansion i da plati put što će da ide gore. Žičaru su u Beloj reci zatvorili", kaže Mihajlo Kostić, ugostitelj iz Brzeća.

"Taj dodatni trošak za goste mogu da podnesu i hotelijeri, mislim da ih to neće ugroziti. Njihova ponuda nisu samo smeštajni kapaciteti nego i iskorišćenost ovog prostora u koji njihovi gosti svakodnevno dolaze", kaže Bojan Milovanović.

Od pet nacionalnih parkova ekološku naknadu uz "Kopaonik" bira i "Fruška Gora".

"Tara", "Đerdap" i "Šar planina" to još uvek ne čine.

Izvor: Vebsajt RTS, Vesna Kezović Miljković, 15.10.2017.
Naslov: Redakcija