Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MINISTARSTVO PROSVETE: Upozorenje školama da poštuju pravila o najmu fiskulturnih sala. Izdavanje za treninge tek posle devet uveče


Treninzi u fiskulturnim salama i termini za fudbal u školama ubuduće će moći da se zakazuju samo posle 21 čas. Ministarstvo prosvete, neuke i tehnološkog razvoja uputilo je dopis svim školama u kojem se podseća da fiskulturne sale u ranijim terminima treba da služe za sportske aktivnosti koje organizuje - škola.

U Ministarstvu kažu da škole od 19.30 do 21 čas treba da ponude različite sadržaje koje učenici neće plaćati.

- Biće to dva termina, od kojih će za prvi sadržaj osmišljavati sama škola, a realizovati nastavnici fizičkog. Drugi termin će biti organizovan u saradnji sa lokalnim samoupravama. Beograd počinje prvi, tako što će različiti sportisti držati besplatne treninge - najavljuju iz Ministarstva prosvete.

U beogradskoj OŠ "Veselin Masleša" kažu da će se pridržavati novih pravila, te da su već obavestili sportske klubove koji u njihovog fiskulturnoj sali drže treninge.

- Iako smo imali komercijalne termine, oni su i do sada bili namenjeni deci, za njihove treninge. Klubovi i roditelji dece koja treniraju nezadovoljni su što će sportske aktivnosti morati da pomeraju u kasnije termine. Neki ne žele, recimo, besplatan sport od sedam, već plaćeni trening od devet časova, jer deca imaju veće sportske ambicije i misle da klubovi ozbiljnije rade - kaže Natalija Matić, direktorka škole.

- Mi smo i do sada imali sportske sekcije, a sada je još uveden obavezan treći čas sporta u petom razredu, tako da ćemo različite sadržaje ponuditi deci. Od Opštine ćemo dobiti i besplatne termine za bazen, što će rasteretiti salu, a više dece uključiti u sport. -

Ova novina u školama naišla je na različite reakcije - od podrške do ogorčenih reakcija pojedinih roditelja, čija deca će sada treninge morati da imaju veoma kasno, od 21 ili 22 časa.

- Deca u tom uzrastu treninge imaju u školi i to svima odgovara. Smatram da je za dete koje je šesti razred veoma kasno da trening ima u devet ili deset sati uveče - kaže nezadovoljna majka jednog osnovca, čiji košarkaški treninzi su sada pomereni u kasne večernje sate. - Na njihove treninge dolaze deca i iz drugih škola, članarina je prihvatljiva, sa njima rade profesionalci, treneri košarke, a ne nastavnici fizičkog. Za decu koja žele da se ozbiljnije bave sportom, to je ogromna razlika.

Mnoge škole izdaju fiskulturne sale za mali fudbal. Ti termini su do sada bili u kasnim satima, po ceni između 2.000 i 4.000 po satu. Od tih prihoda škole su kupovale različitu opremu za rad, krečile...

Izvor: Vebsajt Novosti, I. Mićević, 14.10.2017.
Naslov: Redakcija