Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

STRATEGIJA RAZVOJA INTERNE FINANSIJSKE KONTROLE U JAVNOM SEKTORU U REPUBLICI SRBIJI ZA PERIOD 2017-2020. GODINE: Implementacija Strategije je važan segment pregovaračkog Poglavlja 32 o finansijskom nadzoru


Strategija razvoja interne finansijske kontrole u javnom sektoru važan je deo Poglavlja 32 o finansijskom nadzoru, koje je u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji otvoreno decembra 2015. godine. Srbija priprema implementaciju tog akta, ali ne samo zato što je važno da ispuni kriterijume EU već i zbog toga što interna revizija u javnom sektoru zapravo znači potpunu spremnost i plan da se zna tok svakog dinara, bilo da on dolazi iz domaćeg budžeta ili iz fondova EU ili nekih drugih institucija koje Srbiji stoje na raspolaganju kao zemlji kandidatu za evropsku porodicu.

Ona zapravo treba da reguliše da javni novac koji stoji na raspolaganju javnom sektoru bude iskorišćen odgovorno i efikasno jer je to novac poreskih obveznika Srbije.

Ministar finansija Dušan Vujović objašnjava da Srbija do 2020. godine treba da implementira Strategija razvoja interne finansijske kontrole u javnom sektoru u Republici Srbiji za period 2017-2020. godine ("Sl. glasnik RS", br. 51/2017 - dalje: Strategija), što će doprineti kvalitetnijem korišćenju novca i kvalitetnijem javnom dijalogu o tome kako se on troši i da li se ciljevi ostvaruju.

"Ukoliko Srbija ostvari tu Strategiju do 2020. godine, biće među prvim zemljama u Evropi koje će imati model za ugledanje, odnosno najbolju praksu u Evropi i svetu", objasnio je Vujović, dodajući da svi moraju da budu deo tog procesa i da budu aktivni učesnici koji prihvataju odgovornost. – Danas postoji dijalog o tome da li je negde možda nestalo para i koja sredstva su potrebna, a Strategija je tu da se vidi da li se novac poreskih obveznika troši na pravi način."

Tek nakon implementacije tog akta, naglasio je on, mogu se koristiti dostignuća modernih metoda upravljanja i merenja efikasnosti, efektivnosti, ekonomičnosti i transparentnosti, da bi se znalo kako se troši novac, počev od Narodne skupštine Republike Srbije pa do poslednjeg saveta stanara.

Po rečima predstavnika Evropske komisije Rejmonda Hila, Strategija je okvir za razvijanje interne kontrole u javnom sektoru za naredne četiri godine, čime se pravi bolja javna uprava za građane Srbije.

"Srbija je počela dobro, pravni okvir je na mestu, smer politike je takođe na mestu i sada je vreme da se pređe na naredni korak – pune implementacije. Dakle, u javnoj upravi moraju biti odgovorni za bolje javne usluge, kao i da te usluge budu transparentnije i da građani znaju da se novac poreskih obveznika troši efikasno, efektivno i ekonomično."

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak smatra da će se u naredne četiri godine, kroz odgovarajuće treninge i uvećanje tehničkih i tehnoloških kapaciteta, pa i ljudskih, unaprediti znanja službenika, uvesti svi mehanizmi kontrole na svim nivoima vlasti i da će se dobiti državna uprava koja jeste pravi servis građanima i privredi.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, Lj. Malešević, 16.10.2017.
Naslov: Redakcija