Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS: Usvojeni Zakon o potvrđivanju Sporazuma o izmenama i dopunama Sporazuma o zajmu između Vlade Republike Srbije kao zajmoprimca i Vlade Republike Azerbejdžan kao zajmodavca za finansiranje izgradnje deonica Ljig - Boljkovci, Boljkovci - Takovo i Takovo - Preljina autoputa E-763 u Republici Srbiji od 2. februara 2012. godine, Autentično tumačenje odredbe člana 6 Zakona o sticanju svojine na zemljištu, objektima i vodovima Privrednog društva za proizvodnju i preradu čelika Železara Smederevo d.o.o. Smederevo, izabrani novi članovi Saveta Regulatornog tela za elektronske medije


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je 14. oktobra 2016. godine Zakon o potvrđivanju Sporazuma o izmenama i dopunama Sporazuma o zajmu između Vlade Republike Srbije kao zajmoprimca i Vlade Republike Azerbejdžan kao zajmodavca za finansiranje izgradnje deonica Ljig - Boljkovci, Boljkovci - Takovo i Takovo - Preljina autoputa E-763 u Republici Srbiji od 2. februara 2012. godine.

Izmenama i dopunama Sporazuma o zajmu Azerbejdžana za izgradnju deonice Koridora 11 od Ljiga do Preljine produžava se rok važenja kredita za dve godine.

Ministar finansija, Dušan Vujović rekao je da se rok realizacije projekta produžava do 4. maja 2018. godine kako opet ne bi došli u situaciju da se kasni.

Prema njegovim rečima, produženjem roka stvara se mogućnost da izvođači u celosti povuku sredstva, te da je u momentu produženja bilo povučeno 79,5 odsto sredstava od ukupno 308 miliona evra.

Očekuje se, kaže ministar, da će većina sredstava biti povučena u narednih godinu dana, ali se ostavlja dopunski rok do 4. maja 2018. istakavši da uslovi kredita ostaju isti.

Rok za završetak radova deonice na Koridoru 11 od Ljiga do Preljine bio je 25. avgust, a nedavno je pomeren za 31.oktobar.

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je i Autentično tumačenje odredbe člana 6 Zakona o sticanju svojine na zemljištu, objektima i vodovima Privrednog društva za proizvodnju i preradu čelika Železara Smederevo d.o.o. Smederevo, koje predviđa da budući kupac tog preduzeća ne bude uskraćen za prava u odnosu na samu Železaru.

Vlada Republike Srbije je 18. aprila 2015. godine sa kineskom kompanijom "Hestil" potpisala ugovor o prodaji "Železare Smederevo" za 46 miliona evra.

Ta kompanija je jedina dala ponudu na tenderu za prodaju imovine Železare. "Tumačenje Zakona je nužno da bi se pravna službenost uspostavila u korist svagdašnjeg vlasnika Železare, a da se ne bi desila apsurdna situacija da pravo budućeg kupca bude umanjeno ili otežano u odnosu na Železaru", rekao je ranije predsednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Đorđe Komlenski.

Takođe, poslanici su izabrali Gorana Pekovića i Đorđa Vozarevića za nove članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije.

Gorana Pekovića su predložila udruženja izdavača elektronskih medija i udruženja novinara u Republici Srbiji i za njega je glasalo 135 poslanika. Đorđa Vozarevića je predložio nadležni odbor Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i za njega je glasalo takođe 135 poslanika.

Poslanici nisu izabrali nijednog od kandidata koje su predložila udruženja čiji su ciljevi ostvarivanje slobode izražavanja i zaštite dece. Ova udruženja su predložila Milana Antonijevića i Snežanu Stojanović-Plavšić.

Savet REM-a već duže vreme ima samo šest članova od neophodnih devet. Sa izborom Pekovića i Vozarevića ostaje upražnjeno još jedno mesto, a kandidate za to mesto ponovo treba da predlože udruženja čiji su ciljevi ostvarivanje slobode izražavanja i zaštita dece.

Narodna skupština Republike Srbije nastavlja rad u okviru Druge sednice Drugog redovnog zasedanja u 2016. godini, u utorak, 18. oktobra načelnom raspravom o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

Izvor: Vebsajt Tanjug, N1 i RTS, 14.10.2016.
Naslov: Redakcija