Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Predviđeno je trajno oduzimanje automobila učesnicima u saobraćaju kod kojih se otkrije preko dva promila alkohola u organizmu. Isto će se postupati i prema onima koji su u saobraćaju a nemaju vozačku dozvolu. Nacrtom zakona povećane sve mandatne kazne - poput onih za nevezivanje pojasa, korišćenja mobilnog telefona, vožnje bez upaljenih svetala, vožnju žutom trakom. Vožnja zaustavnom trakom na autoputu prelazi u rang blažih prekršaja i kažnjavaće se sa 6.000 dinara


Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima biće mnogo rigorozniji prema vozačima u alkoholisanom stanju i onima koji sedaju za volan a nemaju vozačku dozvolu ni za jednu kategoriju. Nacrtom zakona je previđeno da će se ovakvim učesnicima u saobraćaju trajno oduzimati vozila.

Direktor komiteta za bezbednost saobraćaja, Damir Okanović, pojašnjava da će se učesnicima u saobraćaju koje policija uhvati sa više od dva promila alkohola u krvi trajno oduzimati vozila.

Isto će se postupati i prema onima koji su u saobraćaju a nemaju vozačku dozvolu. Pored oduzimanja vozila, vozači u alkoholisanom stanju će kao i do sada dobijati kaznene poene i zabranu upravljanja motornim vozilom – navodi Okanović.

Vožnja sa više od dva promila alkohola u krvi smatra se potpunim pijanstvom. Prema odredbama važećeg Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009, 53/2010, 101/2011, 32/2013 - odluka US, 55/2014, 96/2015 - dr. zakon i 9/2016 - odluka US), za takvo ponašanje u saobraćaju novčana kazna je 100.000 do 120.000 dinara, 15 do 60 dana zatvora, 14 kaznenih poena i oduzimanje dozvole na osam do 12 meseci.

Nacrt zakona je za ovakve vozače drastično pooštrio kazne. Ovakvi učesnici u saobraćaju, naime, neće se kažnjavati novčano, već zatvorom od 30 do 60 dana, sa 15 kaznenih poena, oduzimanjem dozvole na devet do 12 meseci i trajnim oduzimanjem vozila.

Nacrtom zakona, koji bi uskoro trebalo da se nađe pred ministrima u Vladi Republike Srbije, a zatim i pred poslanicima u Narodnoj skupštini, drastično su povećane određene kazne, a među njima su i vožnja bez upaljenih svetala, kao i vožnja žutom trakom.

To, zapravo, znači da će se umesto sadašnjih 3.000, vožnja bez upaljenih svetala kažnjavati sa 6.000 dinara, s tim da će kazna ukoliko se plati u roku od osam dana iznositi 3.000 dinara.

Takođe, vožnja žutom trakom sada se kažnjava sa 5.000, a ako se plati u roku od osam dana - 2.500 dinara. Nacrt zakona predviđa da kazna za ovo delo iznosi 10.000 dinara, a ukoliko se plati u roku od osam dana – 5.000 dinara.

Damir Okanović kaže da su na isti način duplirane i kazne za telefoniranje u toku vožnje, ali i vožnju bez sigurnosnog pojasa. Kazna za nepoštovanje ovih saobraćajnih propisa trenutno iznosi 5.000 dinara, dok će prema Nacrtu zakona ubuduće iznositi 10.000 dinara.

U saobraćajnoj policiji ističu de će strože kazne za nevezivanje pojasa i korišćenje mobilnog telefona biti uvedene kako bi se smanjio broj nesreća.

- Utvrđeno je da su korišćenje mobilnih telefona i nevezivanje pojasa procentualno dva najčešća uzroka saobraćajnih nezgoda sa teškim posledicama - objašnjavaju u saobraćajnoj policiji.

I kada nove kazne stupe na snagu prekršilac će imati mogućnost da u roku od osam dana plati upola manju kaznu, odnosno 5.000 dinara.

- Korišćenje mobilnog kažnjivo je i kad vozač telefonira, kuca poruke ili drži telefon dok vozilo stoji na semaforu. Dakle, bilo kakvo korišćenje ruku zbog mobilnog tokom vožnje je prekršaj. Jedino je dozvoljeno korišćenje hendsfri uređaja - naglašavaju u saobraćajnoj policiji.

U grupu prekršaja kojih ima ukupno 150, a za koje će kazne biti duplirane, osim korišćenja mobilnog telefona u toku vožnje, spadaju i oni iz sledećih odredbi:

  • držanju vozila na bezbednom odstojanju od drugih vozila u saobraćaju,
  • vezivanju bezbednosnih pojaseva,
  • zabrani voženja dece mlađe od 12 godina na prednjem sedištu kao i obaveznim posebnim sedištima za decu do 3 godine,
  • poštovanju ograničenja brzine u zavisnosti od saobraćajnih znakova,
  • zabrani preticanja,
  • parkiranju na pešačkom prelazu i u blizini saobraćajnih znakova,
  • obaveznom korišćenju sigurnosnog trougla u slučaju zaustavljanja na kolovozu,
  • obaveznom korišćenju dnevnih svetala na vozilu.

Istovremeno, Nacrt zakona predviđa znatno blaže kazne za vožnju zaustavnom trakom na autoputu.

- Trenutno se takva vožnja smatra nasilničkom i kažnjava se oduzimanje dozvole na osam meseci, sa 14 kaznenih bodova i novčano od 100.000 do 120.000 dinara, pa su se mnogi prekršioci žalili Ustavnom sudu. Zato će ovo biti u rangu blažih prekršaja i kažnjivo sa 6.000 dinara - kažu u policiji.

Neodgovorni roditelji, koji svoju decu ne vezuju u automobilu, ili ne koriste auto-sedište, ubuduće će plaćati kazne koje su i do četiri puta više od sadašnjih.

Ukoliko ovaj zakon bude usvojen, kazna za vozača koji vozi dete koje nije vezano, dostizaće čak 120.000 dinara.

Izvor: Vebsajt Telegraf, 021, Blic13.10.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija