Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O POTVRĐIVANJU UGOVORA O ZAJMU IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I FONDA ZA RAZVOJ ABU DABIJA ZA BUDŽETSKU PODRŠKU: Vlada RS namerava da uzme kredit od oko milijardu dolara za budžetsku podršku, sa kamatom od 2,25 odsto godišnje. Period dospeća zajma je 10 godina, uključujući poček od pet godina, dok je rok otplate pet godina. Ugovorom je predviđeno povlačenje sredstava u pet rata u vrednosti do približno 200 miliona dolara, u razmacima od najmanje šest meseci


Vlada Republike Srbije namerava da od Fonda za razvoj Abu Dabija uzme kredit od oko milijardu dolara za budžetsku podršku, sa kamatom od 2,25 odsto godišnje.

Period dospeća zajma je 10 godina, uključujući poček od pet godina, dok je rok otplate pet godina.

Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu između Vlade Republike Srbije i Fonda za razvoj Abu Dabija za budžetsku podršku dostavljen je Narodnoj skupštini Republike Srbije i biće na dnevnom redu Treće sednice koja je zakazana za 25. oktobar 2016. godine.

Ugovor o kreditu potpisan je 4. oktobra ove godine, a u ime Vlade ga je potpisao prvi potpredsednik i ministar inostranih poslova Ivica Dačić.

Tim ugovorom je predviđeno da Vlada Republike Srbije od Fonda za razvoj Abu Dabija uzme pozajmicu u vrednosti 3.367.000.000 UAE dirhama (oko milijardu dolara) i da je povlači u pet rata u vrednosti do približno 200 miliona dolara, u razmacima od najmanje šest meseci.

Cilj zajma je, kako je navedeno, podrška privrednom razvoju Srbije putem smanjivanja troškova finansiranja, unapređenja ekonomske situacije u zemlji i doprinosa ostvarivanju planiranog razvoja.

U obrazloženju novog zaduživanja Vlada Republike Srbije je navela da je Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2016. godinu ("Sl. glasnik RS", br. 103/2015) predviđeno direktno zaduživanje Srbije u iznosu od dve milijarde dolara kod Vlade Emirata Abu Dabi.

Izvor: Vebsajt N1, 14.10.2016.
Naslov: Redakcija