Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NEMOGUĆA KONTROLA ONLAJN ŠKOLSKIH TAKMIČENJA


Ukoliko se epidemiološka situacija pogorša i škole pređu na onlajn rad, održavanje takmičenja u organizaciji Ministarstva prosvete je pod velikim znakom pitanja.

Upućeni ukazuju da se teško može obezbediti regularnost ako bi se ta takmičenja organizovala onlajn, zbog ogromnog broja učesnika, više nivoa takmičenja, ali i nemogućnosti da se ceo tok takmičenja kontroliše.

S druge strane, poslednjih dana stižu vesti o velikim uspesima naših đaka na međunarodnim takmičenjima koje se održavaju upravo u onlajn okruženju, a poslednja u nizu je upravo završena Balkanska juniorska matematička olimpijada na kojoj je šestočlana reprezentacija Srbije osvojila tri srebrne i dve bronzane medalje.

Naši đaci bili su uspešni i na nedavnoj Evropskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi, Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi učenika srednjih škola, a srednjoškolci su nas letos obradovali i izvanrednim uspehom na Evropskoj olimpijadi iz fizike, osvojivši dve zlatne, jednu srebrnu i dve bronzane medalje.

Evropska olimpijada iz fizike održana je na daljinu, od 20. do 26. jula, a na njoj je učestvovalo više od 250 učenika iz 57 zemalja.

O regularnosti takmičenja su se starali stručni rukovodioci timova u zemljama učesnicama, kao i komitet olimpijade koji je pratio radove timova iz svih zemalja putem video-linka.

Objašnjavajući kako je izgledalo samo takmičenje, Marko Opačić, iz organizacionog tima Srbije, kaže da su svi članovi ekipe bili u jednoj prostoriji i da ih je sve vreme dok su rešavali zadatke snimala kamera.

Ipak, ukazuje apsolutne kontrole na ovakvim takmičenjima nema.

Uvek imate priliku da, ako hoćete, uradite nešto "ispod žita", za razliku od takmičenja koje se radi uživo i gde dežurni vide sve. Učenici jesu u jednoj prostoriji, ali kamera može da "vidi" da li je neko od njih izašao napolje, ali ne i šta im stoji na stolu. Nije to samo slučaj kod nas, već u svim zemljama. Ali na ovakvim takmičenjima se ide na poštenje, jer se veruje da takmičari neće varati – kaže Opačić.

On, međutim, smatra da nije realno da se takmičenja učenika osnovnih i srednjih škola koja postoje u našem školskom sistemu organizuju onlajn.

Tu su deca drugačija, mnogi srednjoškolci su pod pritiskom da osvoje diplomu i budu oslobođeni prijemnog ispita, mali broj se takmiči iz ljubavi prema nekoj nauci. Slično je i sa osnovcima, oni mogu da budu pod pritiskom roditelja… Najveći problem kada je reč o regularnosti smo primećivali na okružnim takmičenjima. Bilo je dece koja na okružnom nivou osvoje šezdesetak poena, a na državnom takmičenju nula bodova. Verovatno toga ima i u drugim predmetima. Zato ne mislim da je realno da se ova takmičenja održe onlajn, to bi bilo izrugivanje sistemu, a onaj ko je pošten bi ispao blesav – ističe Opačić, koji je nekoliko godina bio u komisiji za takmičenje učenika srednjih škola iz fizike.

S njim se slaže Srđan Ognjanović, predsednik Komisije za takmičenja učenika osnovnih škola iz matematike i bivši direktor Matematičke gimnazije.

Nemoguće je školska opštinska, okružna, pa čak i državna takmičenja organizovati onlajn. Veliki je broj učesnika, koje nemate način da kontrolišete, a uvek će neko doći u iskušenje da prepiše ili da mu neko stariji pomogne i onda se gubi smisao takmičenja. Zbog toga smo odustali od organizovanja onlajn državnog takmičenja iz matematike i srpske matematičke olimpijade, već smo čekali da se epidemiološka situacija smiri, pa su ona održana na uobičajen način. Učesnici državnih takmičenja su bili raspoređeni na pet punktova i pridržavali smo se propisanih mera zaštite – objašnjava Ognjanović.

Kada je reč o međunarodnim takmičenjima, Ognjanović kaže da nije bilo mnogo izbora – dilema je bila ili da se održe onlajn ili da se ne održe. Navodi primer nedavne Evropske juniorske informatičke olimpijade, koja je organizovana uz podršku Matematičkog fakulteta. Dve kamere su snimale učionicu u kojoj su bili smešteni naši takmičari, a pojedinačne kamere su snimale lica svakog učenika, kao i aktivnosti računara tokom četiri sata takmičenja.

Kontrola je dosta dobra, ali se svakako polazi od toga da niko neće varati. Na to bi ukazali i rezultati takmičenja. Na primer, ako bi se na Balkanijadi, koja se organizuje decenijama, pojavila na vrhu rang-liste neka zemlja koja je uvek bila među poslednjim, taj rezultat bi bio sumnjiv. Tako da s punim poverenjem možemo da kažemo da je sve bilo pošteno. Postoji strah i kod mene i kod mojih kolega da, kada prođe korona, neko ne predloži da međunarodna takmičenja nastave da se održavaju onlajn jer su troškovi jeftiniji. Takmičenja nisu samo rešavanje zadataka. Za decu je važno da imaju priliku da otputuju negde, da upoznaju druge zemlje, da imaju neposrednu komunikaciju sa vršnjacima, koje će možda sutra na studijama sresti na nekim stranim univerzitetima– ističe Ognjanović.

Na 24. Balkanskoj juniorskoj matematičkoj olimpijadi 2020, koja je od 9. do 13. septembra onlajn realizovana u organizaciji Grčke matematičke asocijacije, šestočlana juniorska matematička reprezentacija Srbije je osvojila tri srebrne i dve bronzane medalje. Srebrne medalje su osvojili Aleksandar Ćuzović i Radivojević Stevan, učenici Matematičke gimnazije i Andrija Živadinović iz Gimnazija "Svetozar Marković" u Nišu. Bronza je pripala Vukašinu Panteliću i Vuku Dolijanoviću, đacima Matematičke gimnazije. Vođe ekipe su bili dr Nenad Vulović (Kragujevac) i mr Miloš Đorić (Beograd). Na takmičenju je učestvovalo 108 takmičara iz 18 zemalja (11 balkanskih i osam gostujućih).

Izvor: Vebsajt Danas, Vesna Andrić, 15.09.2020.
Naslov: Redakcija