Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA: Kupac ima pravo da robu kupljenu preko interneta vrati trgovcu u roku od 14 dana od preuzimanja bez obrazloženja


Onlajn trgovina je, u odnosu na period pre pandemije, u Srbiji povećana za 45 odsto. Zato iz Ministarstva trgovine podsećaju na pogodnost da kupac ima pravo da robu kupljenu preko interneta vrati trgovcu u roku od 14 dana od preuzimanja bez obrazloženja.

Potrošači koji kupuju onlajn imaju pravo da uz obrazac za odustanak koji je trgovac u obavezi da im da prilikom isporuke robe, vrate taj proizvod u roku od 14 dana od dana kada roba stigne u njihovo vlasništvo i to bez velikog obrazloženja i bez naknade troškova kako bi trgovac u istom roku vratio novac koji su uplatili za određenu robu ‒ podsećaju iz resornog ministarstva.

Oni takođe kažu da je uloga Sektora za zaštitu potrošača i Tržišne inspekcije veoma važna jer građani mogu da se obrate ukoliko su izloženi prevarama prilikom elektronske kupovine, ali i za rešavanje prigovora potrošača uopšte.

Nadležni kažu da će elektronska trgovina u Srbiji doživeti ekspanziju kao svuda u svetu i u tom smislu je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija stvorilo zakonski okvir za dalji razvoj onlajn trgovine.

Izvor: Vebsajt Politika, 14.09.2020.
Naslov: Redakcija