Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EVROPSKO UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA ZA SLOBODU I DEMOKRATIJE: MEDEL zabrinut zbog situacije u pravosuđu Srbije


Evropsko udruženje sudija i tužilaca za slobodu i demokratije (MEDEL) sa zabrinutošću prati prilike u pravosuđu Republike Srbije.

Učestalo podnošenje krivičnih i disciplinskih prijava, kao i brojni medijski napadi na sudije i tužioce koji slobodno govore o problemima u sudstvu i tužilaštvu ili imaju kritički odnos prema predloženim amandmanima za promenu Ustava, obeležili su period od poslednjih nekoliko meseci.

Sliku pritisaka na javno tužilaštvo upotpunile su i brojne krivične prijave, kao i prijave Agenciji za borbu protiv korupcije koje su podnete protiv izbornih članova Državnog veća tužilaca i čiju sadržinu redovno objavljuju u mediji.

Napadi su dolazili od dve provladine nevladine organizacije (GONGO) i od medija za koje postoji sumnja da su bliski pojedinim zvaničnicima.

U vezi sa iznetom pojavom stiče se utisak da vlasti Srbije nisu preduzele efektivne mere da spreče ugrožavanje slobode izražavanja sudija i tužilaca, koje je garantovano sudskim i tužilačkim zakonima, kao i međunarodnim standardima. Takođe, utisak je da vlasti Srbije nisu preduzele mere da ojačaju autoritet pravosudnih institucija i omoguće slobodno odlučivanje članova Državnog veća tužilaca, saglasno propisima koji garantuju da član Veća ne može da bude pozvan na odgovornost za mišljenje i glasanje u Veću.

Imajući u vidu iznete zaključke, MEDEL će se, prema svojoj praksi, obratiti vlastima Srbije radi eventualnog dolaska u monitoring misiju, tokom koje bi predstavnici MEDEL-a razgovarali o slobodi izražavanja sudija i tužilaca i slobodi odlučivanja pojedinih pravosudnih institucija. Prema ukazanoj potrebi, s obzirom na to MEDEL ima status posmatrača u Savetu Evrope i kontakte sa Evropskom unijom, izveštaj monitoringa će biti prosleđen tim institucijama.

Radi podsećanja, MEDEL je sproveo jednu takvu monitoring misiju nakon reizbora sudija i tužilaca krajem 2009. godine. Rezultati te misije bili su veoma korisni radi sagledavanja procesa reizbora sudija i tužilaca i oni su poslužili su Evropskoj uniji da upotpuni sliku o reizboru sudija i tužilaca i preduzme mere radi otklanjanja nedostataka u tom procesu.

Izvor: Vebsajt Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, 13.09.2019.
Naslov: Redakcija