Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POVERENICA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI PODNELA USTAVNOM SUDU PREDLOG ZA OCENU USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI NEKOLIKO ODREDABA ZAKONA O PODRŠCI PORODICAMA SA DECOM


Novim propisom diskriminisane poljoprivrednice i žene sa višim primanjima, ocenjuje Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti a razliku od ostalih porodilja, koje naknadu za porodiljsko odsustvo i odsustvo za negu deteta imaju sa najmanje 18 meseci osiguranja, zakonodavac od poljoprivrednica zahteva prethodno dvogodišnje osiguranje. Zbog toga je poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković, podnela Ustavnom sudu Srbije predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti nekoliko odredaba Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

U Predlogu za ocenu ustavnosti, između ostalog, navodi se i da su žene sa višim primanjima neopravdano stavljene u nejednak položaj u odnosu na žene koje su do otpočinjanja porodiljskog odsustva ostvarivale niža primanja, tako što im se naknada zarade isplaćuje u manjim iznosima od visine primanja na koju su plaćale poreze i doprinose. Pored toga, u predlogu podnetom Ustavnom sudu ukazano je i na nejednak položaj roditelja dece koja su rođena pre stupanja ovog zakona na snagu, koji i dalje primaju roditeljski dodatak po "starom". Poverenica za zaštitu ravnopravnosti ističe da je ona prilikom izrade Zakona o finansijskoj pomoći porodici ukazala na pojedine sporne odredbe, a nakon donošenja zakona instituciji se obratilo i nekoliko stotina žena koje su ukazivale na iste ove odredbe.

Dokaz da se o pomenutom zakonu dosta govori i da se on prilično kritikuje jeste i pismo Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, koji je juče apelovao da se Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom hitno izmeni, zato što smatraju da je oštetio trudnice i porodilje. Ovaj sindikat zahteva da se hitno izda uputstvo o načinu obračunavanja visine mesečne naknade za trudnice, porodilje, negu deteta i posebnu negu deteta, koji bi predvideo minimalnu osnovicu i uračunavao prosek za prethodnih 18 meseci na osnovu efektivnog rada zaposlenih.

"Podsticajne mere za poboljšanje poražavajuće demografske situacije ne mogu se rešiti na način da se proširi krug korisnika prava (što apsolutno podržavamo), a da se istovremeno ošteti najveći broj zaposlenih porodilja time što se obračunski period povećava na 18 meseci", napisano je u apelu Sindikata zaposlenih u zdravstvu.

Oni podsećaju da se taj obračunski period deli sa zbirom osnovica, bez obzira na to da li postoje evidentirane osnovice za svih 18 meseci.

"Period kada je zaposlena žena bila na porodiljskom uračunavaju joj kao da nije imala zaradu, pa se dobija daleko manji prosek od proseka koji je zaposlena imala tokom odsustva", podsećaju u SŽSZS. Taj sindikat ocenjuje i da će zaposlene porodilje biti drastično oštećene zbog pogrešnog tumačenja javne uprave da za odsustvo zbog posebne nege deteta ili zbog komplikacija u trudnoći uračunava period od maksimalno šest meseci.

Izvor: Vebsajt Politike, 16.09.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija