Zastava Bosne i Hercegovine

OSNIVA SE POSLOVNI SAVET SRBIJE I INDIJE: Poslovni forum Srbija - Indija okupio predstavnike 54 firme iz Srbije i 14 velikih indijskih kompanija, a organizovan u okviru posete indijske državno - privredne delegacije Srbiji


Predsednik PKS, Marko Čadež, najavio je, na otvaranju Biznis foruma, osnivanje poslovnog saveta Srbije i Indije i pozvao srprske privrednike na saradnju sa kompanijama iz Indije. Poslovni forum Srbija - Indija, održan je u prisustvu predsednika, Srbije Aleksandra Vučića, potpredsednika Indije Venkaja Naidu, ministara u Vladi Srbije.

Forum je, u Palati Srbija, okupio predstavnike 54 firme iz Srbije i 14 velikih indijskih kompanija, a organizovan u okviru posete indijske državno - privredne delegacije Srbiji.

Kako je istakao Marko Čadež, predsednik PKS, na Biznis forumu prisutne su velike kompanije iz Srbije, koje posluju širom sveta, kao i indijske kompanije iz oblasti farmacije, informaciono-komunikacionih tehnologija, obnovljivih izvora energije, metalske industrije, trgovine i usluga. Poručio je da gosti iz Indije mogu da računaju na potpunu podršku PKS.

"Radićemo na tome da što pre uspostavimo u Beogradu poslovni Savet Srbije i Indije. Ponudio sam da to bude ujedno poslovni savet za ceo Zapadni Balkan i Indiju", rekao je Čadež.

Biznis forum je kako kaže, velika šansa za srpsku ekonomiju i uspostavljanje poslovne saradnje sa Indijom. "Privrednici mogu da naprave dobre poslove i profitiraju, a na vladama je da urede okvir", dodao je Čadež.

Predsednik Konfederacije indijske industrije, Mehruf Manalodi, je rekao da je Srbija odlična investiciona destinacija i da privrednici našu zemlju vide kao kapiju za ulazak na evropsko tržište.

"Indijska poslovana delagacija je oduševljena što učestvuje na ovom forumu. Radujemo se što ćemo se povezati sa srpskom industrijom. Poseta je došla u pravom trenutku pošto su dobri bilateralni odnosi dve zemlje". On je rekao da su obe zemlje u usponu i da Srbija beleži rast od 4,8 odsto u drugom kvartalu ove godine, kao i da Indija beleži rast industrje od 8,2 odsto i privredni rast od oko osam odsto.

Naglasio je da je Indija sada jedinstveno tržište i da su poboljšali poslovno okruženje prethodnih godina, uklonivši administrativne prepreke, kao i da imaju sistem jedinstvenog šaltera.
Verujemo da će tražnja potrošača pokretati investicije, naša industrja se razvija, kao i elektronska trgovina i iskorišćavanje obnovljivih izvora energije, dodao je on.

Podsetio je da je Srbija ukinula vize za indijske državljane, što je veoma važno za privrednu saradnju.

Ističe, da su posebno zanimljive oblasti za indijske privrednike u Srbiji i saradnju u sektorima kao što su: trgovina i prerada hrane, poljoprivredne mašine, obnovljivi izvori energije, rudarstvo, farmaceutika, proizvodnja gvožda i čelika, automobilska industrija, nameštaj, tekstil, bankarstvo, turizam i ugostiteljstvo...

Forumu su prisustvovali srpski ministri za građevinarstvo Zorana Mihajlović, finansije Siniša Mali i poljoprivrede Branislav Nedimović.

U okviru foruma održane su prezentacije - "Srbija kao investiciona destinacija" i "Privredni sektori Indije i potencijali za saradnju sa Srbijom".

Dosadašnja ulaganja indijskih kompanija u Srbiju su bila skromna, a najnovije je ovogodišnja investicija indijskog proizvođača traktora Tafe, koji je kupio IMT po ceni od 66,8 miliona dinara ili oko 600. 000 evra.

U Srbiji posluje i indijska Embasi grupa koja je u Indiji otvorila IT park čije su planirane investicije, prema podacima Razvojne agencije Srbije, bile 25 miliona evra.

Takođe, u Nišu posluje i kompanija Excel Industries Limited sa planiranim ulaganjima od milion evra.

Srbija i Indija su u prvoj polovini 2018. godine, prema podacima Privredne komore Srbije, realizovale spoljnotrgovinsku robnu razmenu u vrednosti od 97,2 miliona dolara, dok je prošle godine u istom periodu ona iznosila 81,3 miliona evra.

Ukupan izvoz u robi u Indiju je bio 5,2 miliona dolara, dok je u istom periodu uvezeno 92 miliona dolara robe. Tako je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 5,65 odsto. Spoljnotrgovinska razmena u robi Srbije i Indije je prošle godine iznosila 198,1 milion dolara.

Na teritoriji Srbije, prema podacima Agencije za privredne registre, registrovano je 70 aktivnih firmi, čiji su većinski vlasnici državljani Indije odnosno pravna lica registrovana u Indiji, preneo je Tanjug.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 15.09.2018.
Naslov: Redakcija