Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DEVIZNE REZERVE U AVGUSTU MANJE ZBOG OTPLATE JAVNOG DUGA: Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju avgusta iznosile su 11 milijardi i 325,7 miliona evra, što je za 77,7 miliona evra manje nego na kraju jula


Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju avgusta iznosile su 11 milijardi i 325,7 miliona evra, što je za 77,7 miliona evra manje nego na kraju jula, sapštila je danas NBS.

Taj nivo deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 194 odsto i oko šest meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda.

U odnosu na kraj avgusta prethodne godine, bruto devizne rezerve povećane su za oko 1,05 milijardi evra.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju avgusta iznosile su 9,46 milijardi evra, što je za 78 miliona evra manje nego na kraju jula.

Po tumačenju NBS, smanjenje deviznih rezervi u avgustu je rezultat nastojanja države da u značajnijoj meri smanji svoj devizni dug, čime se doprinosi smanjenju javnog duga Srbije i promeni njegove valutne strukture sa ciljem smanjenja izloženosti deviznom riziku.

Odlivi po osnovu prevremene i redovne otplate deviznih kredita, dospelih hartija od vrednosti i drugim osnovima (ukupno neto 340 miliona evra) u velikoj meri su bili kompenzovani prilivima po osnovu intervencija NBS (kupovina deviza) na domaćem deviznom tržištu (200 miliona evra).

Neto prilivi po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama i po drugim osnovima (ukupno 70,2 miliona evra), kao i pozitivan uticaj tržišnih faktora (12,1 milion evra) bili su više nego dovoljni da nadomeste neto odlive iz devizne obavezne rezerve po osnovu uobičajene aktivnosti banaka i po drugim osnovima (ukupno 20 miliona evra), navela je NBS.

Trgovina devizama na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu je iznosila 483,3 miliona evra i bila je za 21,4 miliona veća nego u prethodnom mesecu. Od početka godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 4,66 milijardi evra.

U avgustu je dinar nominalno oslabio u odnosu na evro za 0,2 odsto, a NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 190 miliona evra kako bi ublažila preterane dnevne oscilacije kursa.

Izvor: Vebsajt Novosti, 13.09.2018.
Naslov: Redakcija