Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ODRŽANA SUBREGIONALNA KONFERENCIJA O NAPRETKU U IMPLEMENTACIJI AGENDE UN O ODRŽIVOM RAZVOJU DO 2030. GODINE: Agendu UN o održivom razvoju do 2030. godine je usvojilo više od 150 država u septembru 2015. godine u sedištu UN u Njujorku, a Srbija je formirala telo za njeno sprovođenje u decembru 2015. godine


Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za demografiju i populacionu politiku, Slavica Đukić Dejanović, izjavila je da je Agenda 2030 suštinska komponenta globalnih napora u cilju pozitivne transformacije savremenog sveta.

Đukić Dejanović, koja je i predsednik Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende 2030 u Republici Srbiji, istakla je na subregionalnoj konferenciji o napretku u implementaciji tog dokumenta da je naša zemlja među prvima formirala telo za sprovođenje Agende, u decembru 2015. godine.

Partnerstvo i saradnju celokupne međunarodne zajednice, na različitim nivoima, a posebno regionalnom i subregionalnom, sagledavamo kao preduslov da Agenda održivog razvoja bude sprovedena na celovit način u svim njenim dimenzijama - ekonomskoj, socijalnoj i ekološkoj, naglasila je ona.

Šef Delegacije EU u Republici Srbiji, Sem Fabrici, istakao je da su napredak ka ostvarenju ciljeva održivog razvoja sadržanih u Agendi 2030 i EU integracije neodvojivi procesi, budući da su oni deo jedne iste reforme koju svaka od zemalja treba da sprovede za sebe.

Podrška EU Srbiji, kroz IPA fondove, funkcioniše dvojako: kroz promociju reformi neophodnih za buduće članstvo u EU, i promociju održivog razvoja u skladu sa Ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija, napomenuo je Fabrici.

Agendu UN o održivom razvoju do 2030. godine je usvojilo više od 150 država u septembru 2015. godine u sedištu UN u Njujorku.

Ona obuhvata ključne elemente poput ekonomskog rasta, socijalne inkluzije, zaštite životne sredine, institucionalnog razvoja i saradnje.

Ciljevi održivog razvoja koji su objedinjeni u Agendi predstavljaju univerzalan poziv na delovanje kako bi se rešavali globalni izazovi, okončalo siromaštvo, zaštitila planeta i svakome obezbedilo da uživa u miru i prosperitetu.

Ciljeva održivog razvoja ima 17, a uz svaki od njih je utvrđeno i više konkretnih zadataka (ukupno 169) koje treba ostvariti do 2030. godine.

Učesnici konferencije su predstavnici vlada država u regionu (Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Rumunije), privatnog sektora, međunarodnih finansijskih institucija i razvojnih partnera.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 14.09.2018.
Naslov: Redakcija