Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POČELO SPROVOĐENJE PROJEKTA "EU UZ PRAVDU - PODRŠKA POGLAVLJU 23": Projekat će trajati dve godine ima za cilj jačanje kapaciteta Ministarstva, potrebnih za efikasno sprovođenje Akcionog plana za pregovaračko Poglavlje 23


Ministar pravde u Vladi Republike Srbije, Nela Kuburović, prisustvovala je predstavljanju i početku rada projekta "EU uz pravdu - podrška Poglavlju 23", koji finansira Evropska unija u vrednosti od dva miliona evra.

Kuburović je na konferenciji upriličenoj povodom obeležavanja početka rada ovog projekta, koji će trajati dve godine, objasnila da on ima za cilj jačanje kapaciteta Ministarstva, potrebnih za efikasno sprovođenje Akcionog plana za pregovaračko Poglavlje 23.

U procesu evrointegracija, Ministarstvo predstavlja jedan od glavnih aktera nadležnih za ispunjavanje mera i koordinaciju rada institucija zaduženih za Poglavlje 23, podsetila je ona, uz ocenu da je projekat došao u pravo vreme jer smo sada na vrhuncu reformskog procesa.

Kuburović je ukazala na to da se razmatra revizija Nacionalne strategije za reformu pravosuđa i pratećeg akcionog plana, odnosno procenjuje se da li su i koji zadaci iz tih dokumenata ispunjeni i u kojoj meri.

Takođe, kako je podsetila, u toku je proces izmene Ustava, na osnovu kojeg će kasnije biti izmenjeni mnogi pravosudni zakoni, uz napomenu da će i ovaj projekat pružiti podršku za izradu zakona nakon izmene Ustava.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici objasnio je da je prva od tri glavne komponente ovog projekta jačanje kapaciteta Ministarstva pravde za izradu novih zakona koji će biti usklađeni sa legislativom EU.

Druga komponenta, kako je naveo, tiče se poboljšanja institucionalnih kapaciteta i kapaciteta ljudskih resusa Ministarstva pravde kako bi efektivno preuzelo sada brojnije zadatke i obaveze u procesu reforme pravosuđa i koordinacije sprovođenja Akcionog plana za Poglavlje 23.

U fokusu treće komponente projekta je unapređenje koordinacije, predvođene Ministarstvom pravde, organa nadležnih za sprovođenja Akcionog plana za Poglavlje 23, kao i podrška efikasnijem izveštavanju o sporovođenju tog plana, precizirao je Fabrici.

Na skupu je govorio i vođa projekta "EU uz pravdu - podrška za Poglavlje 23”, Panajotis Janakopulos, izrazivši očekivanje da će taj pogram omogućiti Srbiji da unapredi sektor pravosuđa i uskladi ga sa tekovinama EU.

 

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 16.09.2018.
Naslov: Redakcija