Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

JAVNI POZIV INVESTITORIMA ZA DODELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA ZA IZGRADNJU POSTROJENJA ZA KOMBINOVANU PROIZVODNJU ELEKTRIČNE I TOPLOTNE ENERGIJE IZ BIOMASE I BIOGASA: KONKURS JE OTVOREN DO 15. OKTOBRA 2015. GODINE


Javni poziv investitorima za dodelu bespovratnih 1,6 miliona dolara za izgradnju postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase i biogasa, biće otvoren do 15. oktobra 2015. godine.

Poziv, koji je otvoren od 8. maja 2015. godine, raspisalo je Ministarstvo rudarstva i energetike kako bi pružilo podršku investitorima u izgradnji do osam postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase ili biogasa.

Bespovratna finansijska sredstava obezbeduju Globalni fond za životnu sredinu i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) kroz projekat "Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji".

Pojedinačne donacije po projektu iznosiće 15 odsto od investicione vrednosti projekta, odnosno maksimalno 266.000 dolara, pod uslovom da je ukupna investiciona vrednost projekta veća od 1,2 milion dolara.

 U okviru tog projekta u planu je i formiranje elektronske berze za biomasu, kako bi se formiralo jedinstveno tržište biomase, a u planu je da betza počne da radi u drugoj polovini 2016. godine.

Sporazum UNDP-a i PKS-a o dodeli granta za razvoj i uspostavljanje veb portala za obnovljive izvore energije, kao i onlajn platforme za trgovinu biomasom i za e-trgovinu biomasom, već je potpisan, a cilj je da se izađe u susret potrebama kupaca i prodavaca biomase, radi lakše trgovina i objedinjene ponude.

 Projekat "Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji" sprovodi se u okviru medunarodne saradnje Srbije i UNDP-a, Ministarstava rudarstva i energetike i poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Cilj projekta je unapredenje održivog korišćenja energije kroz diversifikaciju njenih izvora i razvoj tržišta biomase za korišćenje u energetske svrhe.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 16.09.2015.