Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽAN OKRUGLI STO POVODOM JAVNE RASPRAVE O NACRTU ZAKONA O INSPEKCIJSKOM NADZORU: JAVNA RASPRAVA TRAJE DO 30.9.2014. GODINE


Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije Vidosava Džagić izjavila je da je osnovni cilj tog ministarstva stvaranje efikasne i delotvorne državne uprave, koja će predstavljati servis privrede i građana.

Džagić je na okruglom stolu povodom javne rasprave o Nacrtu zakona o inspekcijskom nadzoru ukazala na značaj tog nadzora, i dodala da će se insistirati na partnerskom odnosu između inspekcijskih službi i subjekata inspekcije.

Ona je naglasila da je Srbiji, zbog akumuliranih problema, potreban zakon koji će se zaista primenjivati i kojim će biti eliminisani negativni elementi u odnosima između privrednika i inspekcija.

Državni sekretar je podsetila na to da svi zainteresovani mogu davati svoja mišljenja i sugestije na nacrt ovog zakona i u elektronskoj formi, putem sajta Ministarstva i na portalu E-uprave.

Predstavnici Severnobačkog upravnog okruga ukazali su na problem nedostatka kadrova u inspektoratima, kao i na problem nedostatka resursa, kao što je gorivo za vozila koja izlaze na teren.

Džagić je objasnila da određivanje budžetskih sredstava koja će se raspoređivati inspekcijskim službama nije predmet Nacrta zakona o inspekcijskom nadzoru.

Predstavnici inspekcija su ocenili da je njihova najdelotvornija uloga ona koja se odnosi na savetodavnu i edukativnu funkciju, dok je kažnjavanje označeno kao poslednja opcija.

U radu okruglog stola učestvovali su privrednici, predstavnici inspekcija i opštinskih uprava, pravnici i ostali zainteresovani, najvećim delom iz Severnobačkog upravnog okruga, kao i predstavnici USAID Projekta za bolje uslove poslovanja.

Održani okrugli sto je četvrti u nizu tokom javne rasprave koja će trajati do 30. septembra, navodi se u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 16.9.2014.