Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG AKCIONOG PLANA (2022-2023) ZA SPROVOĐENJE STRATEGIJE PREVENCIJE I ZAŠTITE OD DISKRIMINACIJE ZA PERIOD 2022-2030. GODINE: Mišljenje Zaštitnika građana na Predlog akcionog plana


Zaštitnik građana ukazao je da Predlog akcionog plana (2022-2023) za sprovođenje strategije prevencije i zaštite od diskriminacije za period 2022-2030. godine i dalje sadrži problematične formulacije određenih pokazatelja i da mu nedostaju bazne i ciljane vrednosti, i ujedno pozdravio aktivnosti propisane za unapređenje položaja LGBTI osoba.

Zaštitnik građana u Mišljenju na predlog ovog plana, koje je dostavljeno Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, podseća da je na uočene probleme već ukazivao ranije u komentarima na radnu verziju Predloga akcionog plana ali da te sugestije nisu implementirane.

Takođe, Zaštitnik građana smatra da je za unapređenja položaja LGBT osoba u Srbiji izuzetno značajna analiza uporednopravnih rešenja i stanja u Srbiji, koja je predviđena Predlogom akcionog plana, a odnosi se na zaštitu od diskriminacije na osnovu rodnog identiteta, polnih karakteristika i seksualne orijentacije.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Zaštitnik građana, 11.08.2022.
Naslov: Redakcija