Zastava Bosne i Hercegovine

KRIVIČNI ZAKONIK: Za ostavljanje deteta zatvorenog u automobilu kazna zatvora je do tri godine


Slučaj Nemice koja je pre nekoliko dana ostavila dete u zaključanom automobilu na suncu u Gospiću ponovo je otvorio pitanje koliko su takve situacije opasne po život. Pre samo dve nedelje, na takav način je stradala četvorogodišnja devojčica u Republici Srpskoj, početkom juna dečak u Kninu. Stručnjaci upozoravaju da je čak i kratko vreme za dete zatvoreno u automobilu potencijalno smrtonosno, a nadležni ponavljaju – ostavljanje mališana bez nadzora kažnjava se zatvorom do tri godine.

Ukoliko je napolju 26 stepeni, za samo 10 minuta u zatvorenom automobilu temperatura može da dostigne 32 stepena, a za pola sata i do 45 stepeni. Živa na termometru u kolima se znatno brže penje pri vrućinama koje se beleže ovih dana. Najteže ih podnose najmlađi.

Doktorka Snežana Rsovac, pedijatar Univerzitetske dečje klinike Tiršova, kaže da što su deca manja to je termoregulacija slabija, odnosno oni brže dehidriraju."Veoma brzo dolazi do razvoja jednog šoknog stanja i naravno sve to uslovljava da oni brzo dođu do zatajenja rada srca i pluća uz promene koje se odigravaju na mozgu. Gube svest", objašnjava dr Rsovac.

A koliko je vremena potrebno da dete izgubi svest ili oseti tegobe, zavisi od uzrasta. Često može da bude dovoljno i samo nekoliko minuta.

Pedijatar objašnjava da deca umiru zato što su pregrejana bez mogućnosti hidriranja i bez mogućnosti da izađu iz takvog  prostora koji je jedna vrsta komore, toplotne komore.

"Mi imamo preporuku da deca po ovakvim temperaturama ne izlaze nigde. Znači, vodite računa o tome", upozorava dr Snežana Rsovac.

"Svako ko zapazi, ima pravo, i obavezu, da to prijavi, jer je u pitanju krivično delo zanemarivanje dece, po članu 193. Krivičnog zakonika ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014, 94/2016 i 35/2019), koje se kažnjava zatvorom do tri godine. Ja ne kažem da svakog od roditelja treba procesuirati, ali naglašavam da deca ne smeju biti ostavljena bez nadzora roditelja ili bilo čijeg drugog. Može se prijaviti policiji, Centru za socijalni rad i u tom slučaju se proverava podobnost roditelja ili staratelja, onoga ko brine o deci", kaže zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Više od pedesetoro dece je tokom 2019. umrlo u zaključanim automobilima, dok je tokom prošle godine 25 mališana na isti način izgubilo život, pokazuju podaci američke Nacionalne uprave za bezbednost saobraćaja.

Izvor: RTS, 15.08.2021.
Naslov: Redakcija