Zastava Bosne i Hercegovine

BANKE U SRBIJI 2020. NA PROVIZIJAMA ZARADILE 38 MILIJARDI DINARA: Podižu se standardne tarife, ali uvode i neke nove, poput provizije za pogrešno upisan broj računa


Banke u Srbiji su tokom 2020, na ime raznih provizija i naknada, zaradile oko 329 miliona evra. U ovaj iznos uračunata je svaka provizija naplaćena na šalteru banke, preko elektronskog i mobilnog bankarstva, svaka naknada za kartice, čekove, podignute kredite, održavanje računa.

Kako je navedeno, glavni izvor prihoda banaka su kamate i od njih su banke tokom 2020. zaradile ukupno 121,25 milijardi dinara, pokazuju podaci Agencije za privredne registre.

Od raznih naknada i provizija bankarski sektor je imao čist prihod od 38,7 milijardi dinara, što je oko 329 miliona evra, ali ipak, to je za oko 29 miliona evra manje nego što je naplaćeno 2019. godine.

„Ne postoji opravdanje za rast naknada jer su banke u Srbiji 2020. godine profitirale oko 400 miliona evra, tako da nema reči o nekim gubicima koje žele da nadoknade kroz rast provizija“, kazao je za portal N1 Dejan Gavrilović iz Organizacije potrošača Efektiva.

Banke, kako je istakao, podižu standardne tarife, ali uvode i neke „fantastične“, kako ih je nazvao Gavrilović, a jedna od njih je i provizija za pogrešno upisan broj računa.

„Klijent se kažnjava za ukucavanje pogrešne cifre. Ako ja kao klijent radim posao banke, koristim svoj laptop ili telefon, za plaćanje, moram da budem tehnički opremljen, da koristim svoj internet, svoje vreme, ukucavam brojeve, u potpunosti radim posao bane i pogrešim cifru radeći posao banke – banka me kažnjava sa 1.000 dinara. A šta se dešava kada službenik banke ukuca pogrešan broj računa? Ništa“, istakao je Gavrilović.

On je naveo primer korisnika koji je poslednjeg dana u roku platio porez, ali je dobio kaznu jer uplata nije stigla na vreme.

„Posle provere ispostavilo se da je službenik banke pogrešio broj računa i da uplata nije otišla gde treba. I za to nisu predviđene nikakve sankcije“, ukazao je on.

Među „fantastične“ naknade ubraja i onu koju od oktobra uvodi jedna banka.

„Banka koja ima veliki broj deviznih penzionera je odlučila da od 1. oktobra naplaćuje proviziju za primanje penzija iz inostranstva. To do sada nije naplaćivano“, naveo je Gavrilović.

Uvidom u tarifarnik ove banke, koji će u primeni biti od 1. oktobra, vidi se da će naknada za penzije iz Slovenije biti 0,30 odsto od iznosa, minimum 150 dinara.

Procenat je niži za penzije koje stižu iz Nemačke – 0,23 odsto, dok će se za ostale ino penzije naplaćivati naknada od 0,35 odsto, odnosno minimum 150 dinara.

Izvor: Danas, 13.08.2021.
Naslov: Redakcija