Zastava Bosne i Hercegovine

UNIVERZITET U BEOGRADU ZADRŽAO POZICIJU NA ŠANGAJSKOJ LISTI


Univerzitet u Beogradu i ove godine zauzeo je poziciju između 401. i 500. mesta na prestižnoj Šangajskoj listi, koja je objavljena danas.

UB najbolje je bio rangiran 2017. godine kada se nalazio između 201. i 300. mesta.

Šangajska lista je neformalna, ali je stvar prestiža biti na njoj, jer obuhvata samo dva odsto svetskih univerziteta.

Kriterijumi za rangiranje su: bivši studenti dobitnici Nobelove nagrade, nastavnici/istraživači dobitnici Nobelove nagrade, broj visoko citiranih nastavnika/istraživača u okviru određene naučne oblasti, broj naučnih radova objavljenih u časopisima Science i Nature.

Ovo rangiranje sprovodi šangajski Univerzitet Đao Tong još od 2003. godine.

Bolje pozicioniranje univerziteta iz Srbije na Šangajskoj listi može se očekivati tek za par godina, jer će tada biti vidljivi rezultati izmene finansiranja nauke, kaže državni sekretar ministarstva prosvete prof. Vladimir Popović, koji smatra da je važno što je Univerzitet u Beogradu zadržao poziciju među 500 najboljih.

Popović je za Tanjug naveo da se u ovogodišnjem rangiranju univerziteta na Šangajskoj listi zapravo vidi rad univerziteta u prethodnih nekoliko godina.

"Mi smo promenili zakonski okvir u nauci, osnovali Fond za nauku, uveli kompetitivnost kod izbora projekata, prekinuli uravnilovku, ali je potrebno vreme da bi se sve to videlo", rekao je Popović.

Navodi da Šangajska lista nije "trka na kratke staze" i da je u rangiranju sve oštrija konkurencija, da danas među 500 svetskih univerziteta, čak 81 su kineski univerziteti. U rangiranju u 2012. godini bilo ih je samo 42.

"Svi univerziteti u istočnoj i centralnoj Evropi doživljavaju konstantan pad. U ovom, našem delu Evrope, Ljubljanski univerzitet ima najlošiju poziciju poslednjih 15 godina, jer je vrlo blizu 600 mesta", kaže Popović.

Napominje da je finansiranje nauke izmenjeno, ali da je potrebno u narednom periodu izmeniti model finansiranja visokog obrazovanja koji takođe utiče na pozicioniranje univerziteta na Šangajskoj listi.

Među prvih 10 rangiranih univerziteta u svetu, osam je američkih i dva su britanska.

Izvor: RTS, 15.08.2020.