Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VAKCINACIJA PROTIV GRIPA TREBALO BI DA POČNE 1. OKTOBRA KAKO BI SE IZBEGAO SUDAR SA KORONAVIRUSOM


Epidemiolog i član Republičkog kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je juče da bi vakcinacija protiv gripa trebalo da počne 1. oktobra kako bi se izbegao sudar sa koronavirusom, što se, kako je ukazao, desilo u Italiji u martu ove godine.

On je rekao da se priprema vakcinacija protiv gripa za najosetljiviji deo stanovništva, kao što su hronični bolesnici, stariji, osobe kod kojih je pao imunitet, trudnice, porodilje, deca sa oboljenjima koja mogu da izazovu pad imuniteta, prenosi Tanjug.

''To je veliki posao koji treba odraditi i ja sam za to da ta vakcinacija počne već 1. oktobra. Tu vakcinaciju treba da uradimo da ne bi došlo do mešanja  ta dva virusa, običnog gripa i korone, i da istovremeno imamo i grip i koronu. To bi bilo strašno'', rekao je Tiodorović

Dodao je da se upravo to desilo Italiji u martu ove godine kada se pod epidemiju gripa podvukla epidemija korone što je za posledicu imalo veliki broj smrtnih ishoda.

Tiodorović naglašava da takva situaciju moramo na sve načine da predupredimo, odnosno da se preventivnim merama onemogući da dođe do takve pojave.

„Da se razumemo, ne postoji vakcina koja sto posto štiti, ali kod ljudi koji imaju narušen imuni sistem, s hroničnim oboljenjima, ta vakcina će mnogo značiti za blažu kliničku sliku. A kod starih i bolesnih, ta vakcina može značiti prevenciju od smrti'', kazao je Tiodorović.

Izvor: Politika, 16.08.2020.
Naslov: Redakcija