Zastava Bosne i Hercegovine

STUDENTI ZAVRŠNIH GODINA UČITELJSKIH FAKULTETA UKLJUČIĆE SE U PROCES NASTAVE KAKO BI POMOGLI UČITELJIMA I ĐACIMA U REALIZACIJI NASTAVNOG PROGRAMA


Između 1.000 i 2.000 studenata završnih godina učiteljskih fakulteta uključiće se od 1. septembra u proces nastave, kako bi, prema rečima dekana Učiteljskog fakulteta Danimira Mandića, pomagali učiteljima i đacima da ostvare što bolje rezultate u realizaciji nastavnog programa.

Mandić dodaje da će sistem ujedno rasteretiti roditelje koji su uz učitelje sa decom morali najviše da rade.

„Studenti završnih i master studija imaju dovoljno kompetencija i mogu da pomažu deci i učiteljima da realizuju sadržaje na što bolji način, da imaju što više interakcije a đaci što više smislenih zadataka koji će im razvijati kreativnost”, rekao je Mandić za Tanjug povodom najave ministra prosvete da će volonteri biti zaduženi za izradu domaćih zadataka i predmete veština.

Mandić je podsetio da u metod volontiranja postoji od početka vanrednog stanja na inicjiativu Ministarstva, ali da će sada biti i sistemski zasnovan.

Svi učiteljski fakulteti će, kako kaže, pozvati studente završnih godina da se prijave školskim upravama. Tako će se, dodaje, napraviti baza volontera koji će znanjem, trudom i kompetencijama pomoći deci da prebrode i krizu usled pandemije korona virusa, rekao je on.

Prema njegovim rečima, dobra strana volonterskog rada je da će budućim učiteljima deo angažovanja biti priznat, što će steći iskustva i imati prednost zapošljavanja u institucijama u kojima su već volontirali.

Studentima - apsolventima i onima na maser studijama, biće to velika priprema za ulazak u školu, rekao je Mandić i dodao da su oni do sada pomagali đacima na rešavanju zadataka i na razumevanju sadržaja.

Njihova uloga sada će biti važna i za novi predmet digitalni svet, rekao je dekan i dodao da će pomoć biti od velikog značaja jer je teško da jedan učitelj koji ima i 30 đaka svakome od njih posveti dovoljnu pažnju.

Sistem će pomoći i da učitelji dobiju što više informacija o svakom đaku, rekao je on i doda da fakulteti školuju učitelje da ne vrednuju i interesovanje i zalaganje, jer ocena nije cilj već znanje, zadovoljstvo i veća motivacija učenika.

Podsetio je da se učitelji školuju i u Subotici, Somobru, Vršcu, Užicu, Vranju, Leposaviću, Novom Pazaru, Jagodini i dodao da ih na završnoj godini i master programu ima između 3.000 i 4.000.

„Izbor poziva, koji je i jedan od najtežih, ne podrazumeva samo davanje činjeničnog znanja već i vaspitni rad, razumevanje njihovih problema i poteškoća a istovremeno je i najlepši jer se stvore neraskidive veze učitelja i dece koji traju ceo život, a što je i jedan od dodatnih razloga koji motiviše studente”, kazao je Mandić.

Cilj je, kako je naveo, da deca budu što uspešnija, što motivisanija za znanjem, ovladavanjem veštinama, da im se podstiče radoznalost i kreativnost koja se nekada, primetio je, i kroz školovanje umanjuje.

Izvor: Politika, 14.08.2020.
Naslov: Redakcija