Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POČELA PRIMENA PLATFORME „EAUKCIJA“: Namenjena elektronskom javnom nadmetanju, odnosno prodaji pokretnih i nepokretnih stvari u izvršnom postupku


Ministarstvo pravde Vlade Republike Srbije saopštilo je da je počela primena platforme „eAukcija“, koja je namenjena elektronskom javnom nadmetanju, odnosno prodaji pokretnih i nepokretnih stvari u izvršnom postupku.

Platforma omogućava odvijanje čitavog postupka prodaje elektronskim putem, počev od objavljivanja nadmetanja, preko licitiranja do oglašavanja najpovoljnije ponude.

Od prvog septembra eAukcija biće jedini način javne prodaje u izvršnom postupku, a do tada će javni izvršitelji moći da biraju način na koji će sprovoditi javnu prodaju.

Pomoćnica ministra pravde u Vladi Republike Srbije Jelena Deretić izjavila je tim povodom da na sajtu eaukcija.sud.rs svi zainteresovani mogu da vide šta se prodaje u izvršnim postupcima, odnosno sve što javni izvršitelji oduzmu, a predmet je javne prodaje.

Deretić je istakla da je takav postupak transparentan, pošten i omogućava fer nadmetanje, za razliku od dosadašnjeg, kada je relativno uzak krug lica učestvovao u nadmetanjima.

Pravo da učestvuju u elektronskom nadmetanju imaju sva zainteresovana pravna i fizička lica uz elektronski sertifikovan potpis, objasnila je Deretić.

Ona je dodala da su svi ponudioci anonimni, pa tako ni oni, ni javni izvršitelji neće znati ko se krije iza identifikacionog broja, koji im sistem dodeljuje ukoliko se odluče da učestvuju u javnom nadmetanju.

Osnovni cilj, pored transparentnosti, je postizanje najpovoljnije cene što za krajnji rezultat ima povoljan tretman i za izvršnog dužnika i za izvršnog poverioca, objasnila je ona.

Za korišćenje aplikacije je potreban elektronski sertifikat - potpis, a naknada za korišćenje aplikacije je 2.000 dinara i za taj iznos zainteresovani mogu godinu dana da učestvuju na licitacijama.

Neregistrovanim korisnicima sistem je dostupan sa svim relevantnim podacima radi potpune trasnparentnosti.

Na platformi će javni izvršitelj unositi podatke iz baze - o izvršnom poveriocu i izvršnom dužniku, o licima koja imaju zabranu učešća, o licima koja su oslobođena uplate jemsta, a biće dostupne i informacije o površinama objekata, pravnom osnovu sticanja, fotografije, po mogućstvu i video zapis.

Cilj automatizacije postupka javnog nadmetanja je jačanje pravne sigurnosti kroz transparentniji postupak, postizanje efikasnosti, kao i eliminisanje svih do sada uočenih problema u javnim prodajama u smislu sprečavanja zloupotreba.

Podršku izradi novog zakonskog okvira u oblasti izvršenja, kao i u uvođenju platforme „eAukcija“ dali su USAID projekat „Vladavina prava“ i EU projekat „EU uz pravdu - Podrška za Poglavlje 23“, navodi se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Vlade Republike Srbije, 14.08.2020.
Naslov: Redakcija