Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O PREHRAMBENIM I ZDRAVSTVENIM IZJAVAMA KOJE SE NAVODE NA DEKLARACIJI HRANE: Proizvođači, uvoznici i distributeri dijetetskih suplemenata traže dopunu Pravilnika


Na održanoj sednici Grupacije proizvođača, uvoznika i distributera dijetetskih suplemenata razmatrane su odredbe Pravilnika o prehrambenim i zdravstvenim izjavama koje se navode na deklaraciji hrane ("Sl. glasnik RS", br. 51/2018 - dalje: Pravilnik). Zaključak Grupacije je da je potrebno tražiti njegovu dopunu u određenim delovima.

Sednica je zakazana radi razmatranja odredbi Pravilnika, a koje se odnose na rokove za primenu istog i neophodnost usklađivanja sa Pravilnikom o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane ("Sl. glasnik RS", br. 19/2017 i 16/2018), koji je stupio na snagu 16. marta 2017. godine, sa odloženom primenom od 15. juna 2018. godine.

Posebno je istaknuto da su dijetetski proizvodi upisani u bazu podataka Ministarstva zdravlja sa odobrenim deklaracijama i rokom trajanja upisa.

Zaključak Grupacije proizvođača, uvoznika i distributera dijetetskih suplemenata je da je potrebno tražiti dopunu Pravilnika u kome bi se jasno navelo da dijetetski proizvodi i dodaci ishrani koji su upisani u bazu podataka Ministarstva zdravlja i imaju uverenje o upisu sa odobrenim deklaracijama mogu da se nalaze na tržištu do isteka uverenja o upisu u registar Ministarstva zdravlja, nakon čega će se uskladiti sa odredbama ovog Pravilnika.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 16.08.2018.
Naslov: Redakcija