Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O SPREČAVANJU NASILJA U PORODICI: Sigurna ženska kuća u Novom Sadu u prvoj polovini ove godine zabeležila porast prijava porodičnog nasilja, moguće baš zbog početka primene Zakona


Kako se navodi u istraživanju novosadskog portala 021, u toj instituciji sada postoji potreba za dodatnim kapacitetima za ugrožene žene.

Portal 021 je naveo da je u prvoj polovini godine Sigurna kuća bila "konstatno popunjena", a da kapacitet od 20 mesta više nije dovoljan.

Upravnica novosadske Sigurne ženske kuće Nada Padejski Šekerović izjavila je da je i 2016. godine u toj ustanovi boravilo oko 140 osoba, što je takođe porast u odnosu na 2015. godinu.

 Ona je kazala da se još ne može znati zbog čega je broj prijava drastično porastao, jer "ne postoji nijedna sveobuhvatna baza podataka o žrtvama nasilja ili nasilnicima".

 "Novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016) predviđa i formiranje jedinstvenog registra žrtava i počinilaca nasilja u porodici u okviru Republičkog javnog tužilaštva. Tek kroz nekoliko godina moći ćemo da damo precizan odgovor na pitanje da li je nasilja više", rekla je Padejski Šekerovićeva.

Od prvog juna ove godine počela je primena novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, a stručnjaci su za 021 kazali da je moguće da je upravo ta činjenica "ohrabrila žene da prijavljuju probleme ove vrste".

Portal navodi da je i prema podacima Republičkog javnog tužilaštva zabeleženo naglo povećanje broja prijava za nasilje u porodici na nivou čitave Srbije, a da sada samo u mesec dana bude razmatrano više od 2.400 slučajeva.

Dok na snazi nije bio novi zakon, Republičko javno tužilaštvo je na teritoriji Srbije u procesu imalo oko 9.800 prijava, što znači da je tokom prošle godine u proseku mesečno tužilaštvima bilo podneto oko 800 prijava.

Sigurna ženska kuća je deo Centra za socijalni rad Grada Novog Sada. U periodu od 2006. do 2009. godine funkcionisala je kao projekat podržan sredstvima Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu u Novom Sadu, da bi 2009. godine počela da funkcioniše kao redovna delatnost Centra za socijalni rad.

Izvor: B92, 16.08.2017.
Naslov: Redakcija