Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NE POSTOJI ZAKONSKA OBAVEZA VODENIH PARKOVA DA REDOVNO KONTROLIŠU BEZBEDNOST SVOJIH TOBOGANA


Osim standarda, koji u načelu propisuje pravila bezbednosti u akva-parkovima, u Srbiji ne postoji zakon niti mera koja obavezuje vlasnike vodenih igrališta da redovno kontrolišu bezbednost. To, praktično, znači da nijedan zabavni park na vodi, ne mora čak ni pred početak letnje sezone da proveri ispravnost tobogana i ostalih sadržaja. Sve je, isključivo, na savesti njihovih vlasnika!

Ne iznenađuju zato dve nezgode za samo dva dana, na istom toboganu u istom beogradskom akva-parku! Spuštajući se niz "levak" sa svojim petogodišnjim sinom, majka je ispala iz gume na beton i polomljena joj je ključna kost. Na istom mestu, dan ranije, devojčica je dobila veliku posekotinu brade. Slične povrede dešavaju se i u drugim zabavnim parkovima. Vlasnici horski odgovaraju - bezbednost je na prvom mestu, imaju interne kontrole, osigurali su svoje korisnike, a broj povreda je minimalan u odnosu na broj posetilaca. Ipak, zabrinjavajuće zvuči, da nijedan akva-park ne mora da ima sertifikat o bezbednosti. I da posetioci domaćih zabavnih parkova na vodi, skaču, penju se i plivaju na svoju odgovornost i isključivo uz nadu da je sve kako treba.

- Od desetak srpskih akva-parkova i više stotina luna-parkova, gotovo nijedan nema kompletan sertifikat bezbednosti - kaže Ivan Obrovac, kontrolor iz "Arhitektona", sertifikovane kompanije za kontrolu bezbednosti u akva-parkovima.

- Osim iz kupališta u Sokobanji, više nas ni iz jednog drugog akva-parka nikada nisu pozvali da proverimo bezbednost. A princip rada i zakona je da radimo isključivo po pozivu. Vlasnici nemaju obavezu da rade kontrolu bezebednosti. Pravilo je, samo na papiru i na savesti, da je jednom godišnje obavezno raditi reviziju usklađenosti sa standardima bezbednosti akva-tobogana N1069-1. Osim toga, svakog dana mora da se obavlja rutinska kontrola u okviru zabavnih parkova i ništa ne sme biti prepušteno slučaju.

Procene sume koje osiguravajuća društva isplaćuju povređenima, zavise od ugovora koji su potpisali sa akva-parkovima.

- U slučaju smrti, najčešće se isplaćuje od 100.000 do 200.000 dinara. Za potpuni invaliditet, suma je dvostruko veća - kažu u "Viner štediše".

- Za sve druge povrede, naknada se procenjuje na osnovu izveštaja lekara. Konačna svota zavisi od težine povrede i isplaćuje se procentualno u odnosu na sumu za invaliditet. Najviše do nekoliko desetina hiljada dinara.

Teže povrede, kako Obrovac kaže, mogu nastati rušenjem neodgovarajućih konstrukcija tobogana, kao i zbog neadekvatno obrađenih i dimenzionisanih drugih elemenata.

Izvor: Večernje novosti, 15.08.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija