Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

USKORO NOVI ZAKON O MIRNOM OKUPLJANJU: NEćE MORATI DA SE PRIJAVLJUJE OKUPLJANJE U ZATVORENOM PROSTORU, UVODI SE OBAVEZA ORGANIZATORA DA MORA DA PROCENI RIZIK


Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da će uskoro biti predstavljen novi zakon o mirnom okupljanju koji će na precizniji i bolji način definisati sve što se definiše kao okupljanje građana.

"Jedna od novina će biti da policiji neće morati da se prijavljuje okupljanje u zatvorenom prostoru", rekao je Stefanović na konferenciji za novinare.

Ministar je podvukao i da se istovremeno uvodi obaveza organizatora da mora da proceni rizik, bezbednost i da ne može da dozvoli da neko ko je došao na njegov skup u zatvoren prostor po napuštanju tog prostora postane bezbednosna pretnja i to se pretvori u neprijavljeni skup...

Kako je rekao sve će biti uređeno u skladu sa propisima zemalja EU koji to na najbolji mogući način regulišu.

On je dodao da će se uvesti veća obaveza organizatora, ali biće predviđeno i da onaj ko hoće obezbeđivanje skupa koje prevazilazi redovno obezbeđivanje taj deo i plati.

Prema njegovim rečima, nije više moguće da policija pronalazi novac za obezbeđenje skupova navodeći da ih je samo prošle godine bilo više od 100.000 različite veličine.

"Radimo na ovome zakonu i nadam se da će brzo biti pred vladom i u najvećem delu je završen", dodao je Stefanović.

Izvor: Tanjug, 14.08.2015.