Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O USLOVIMA I NAČINU SPROVOĐENJA SUBVENCIONISANE NABAVKE PUTNIČKIH VOZILA ZA POTREBE OBNOVE VOZNOG PARKA TAKSI PREVOZA KAO JAVNOG PREVOZA: Odobrene prve subvencije taksistima i prevoznicima za nova vozila. U skladu sa Uredbom taksisti i prevoznici su u obavezi da vozilo ne mogu da otuđe u naredne tri godine


Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović potpisala je prvih 29 rešenja o odobravanju subvencija od po 8.000 evra taksistima i prevoznicima za kupovinu novih automobila.

Zorana Mihajlović je rekla da su odobrene subvencije od 232.000 evra, a podneta su ukupno 1.442 zahteva prevoznika za kupovinu novih automobila, koji će biti obrađivani u narednom periodu.

"Odobravanjem subvencija želimo da podstaknemo kupovinu novih automobila koji ispunjavaju najviše ekološke standarde sa motorima "evro 6" ili hibridnih i električnih automobila, kako bi naši građani prvo dobili kvalitetniju i bezbedniju vožnju, a svi mi čistiji vazduh i kvalitetnije ekološko okruženje", rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je istakla da će prevoznici i taksisti sa rešenjima o subvenciji potpisati ugovore sa bankama ili lizing kućama o kupovini novih vozila, a da će im nakon toga u najkraćem roku biti uplaćena subvencija od 8.000 evra.

Na osnovu Uredbe o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane nabavke putničkih vozila za potrebe obnove voznog parka taksi prevoza kao javnog prevoza ("Sl. glasnik RS", br. 94/2019), taksisti i prevoznici su u obavezi da vozilo ne mogu da otuđe u naredne tri godine, a Ministarstvo će početi da obaveštava prevoznike o odobrenim subvencijama.

Izvor: Vebsajt RTS, 14.07.2020.
Naslov: Redakcija