Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA RS: Od 17. jula 2020. godine na snazi nove mere u borbi protiv koronavirusa


Vlada Republike Srbije usvojila je, na predlog Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, najnovije odluke u vezi sa sprečavanjem širenja koronavirusa, koje će od 17. jula, važiti na čitavoj teritoriji Republike.

Ovim merama zabranjuju se okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru istovremeno više od deset ljudi. Za vreme boravka na javnim mestima, između okupljenih mora postojati distanca od najmanje 1,5 metara, odnosno na svaka četiri kvadratna metra može biti prisutno samo jedno lice.

Nošenje zaštitne maske obavezno je na svim javnim mestima u zatvorenom prostoru, što znači da su roditelji maloletne dece, kao i dece sa posebnim potrebama i njihovi staratelji, dužni da obezbede da njihova deca nose zaštitnu masku.  

Vlada je preporučila da se maske nose na svim javnim mestima na otvorenom prostoru. Na mestima na kojima nije moguće obezbediti rastojanje od najmanje 1,5 metara (redovi ispred prodavnica, apoteka, autobuskih i voznih stajališta), nošenje maski je obavezno.

Na sednici je doneta odluka da se Srednja ekonomska škola "Stana Milanović" u Šapcu otvori kao privremeni objekat za smeštaj i lečenje lica obolelih od zarazne bolesti COVID-19.

Medicinska sredstva, lekove, sanitetski materijal i drugu neophodnu medicinsku opremu i zaštitna sredstva za privremenu bolnicu obezbeđuje Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Na sednici je odlučeno da Investicioni projekat izgradnje "Srpsko-kineskog industrijskog parka Mihajlo Pupin" u Beogradu bude proglašen za projekat od značaja za Republiku Srbiju.

 

Izvor: Vebsajt Vlade, 16.07.2020.
Naslov: Redakcija