Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAPOSLENI U TURISTIČKIM AGENCIJAMA, HOTELIMA, TRANSPORTNIM PREDUZEĆIMA TRAŽE POMOĆ DRŽAVE


Oko 65.000 radnika u turizmu, zaposlenih u agencijama, hotelima, transportnim preduzećima, tražiće od države dodatnu pomoć kako bi opstali i sačuvali ovaj sektor i radna mesta. Kako kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta, na listi zahteva je na prvom mestu molba da im se u narednih šest meseci odobri pomoć kroz isplatu minimalnih bruto zarada.

- Tražićemo i da nam se "oproste" porezi i doprinosi za prethodna tri meseca, zatim moratorijum na kredite, lizinge i sve druge obaveze prema finansijskim institucijama. Takođe, tražimo i stavljanje moratorijuma na poreze na imovinu. Inače, mnogi u turizmu su se odlučili za uzimanje kredita po povoljnijim uslovima preko Fonda za razvoj, te pozajmice su odobrene, ali isplate nema, jer nema novca - kaže Aleksandar Seničić i dodaje da će tražiti da se te procedure ubrzaju i da postupci dobijanja ovih kredita budu transparentniji.

Ako se procenjuje da agencije u sezoni ka svim destinacijama imaju promet od oko 1,2 milijarde evra, može se reći da su od početka godine izgubile oko 120 miliona evra čiste zarade. Mnogo novca je, objašnjava Seničić, ostalo u pretplati za sledeću sezonu - oko 150 miliona evra. Tek 10 odsto svih aranžmana je realizovano, a prema podacima od prošle nedelje, zabeležen je i pad prometa u turizmu od 93 odsto.

On objašnjava da za sada može da se putuje u Bugarsku i Tursku, međutim mali broj agencija prodaje ove aranžmane. "Generalno, sve je manje putnika. Postoje očekivanja da se nešto iskoristi od aranžmana prodatih za Egipat i Tunis, u koje prvi putnici kreću ove nedelje. Međutim, to je samo deset odsto od ukupnog broja aranžmana ka svim destinacijama", kaže Seničić.

U turističkim agencijama je vanredna situacija. Mnogi već sada shvataju da je sektor pokazao i svoju slabost jer je najveći broj agencija prodavao isključivo aranžmane za Grčku. Ponuda se, naravno, formira prema željama putnika, ali većina agencija nema ponude ni za Srbiju, domaće banje i planine, kao ni prema drugim zemljama, pa sada i bukvalno posle zatvaranja Grčke nemaju posao.

- Epidemiološka situacija je svuda loša, ne samo u Srbiji, i nerealno je očekivati da bude drugačije u turizmu. Pomoć nam je neophodna, jer niko od nas ne želi da otpušta radnike, nego da ih zadrže i da, kada sve prođe, nastavimo da radimo - kažu iz jedne turističke agencija na jugu Srbije.

Goran Aleksić, generalni direktor Poslovnog udruženja "Srbija transport", koje okuplja više od 100 prevoznika, kaže da se ovaj sektor nalazi u teškoj materijalnoj situaciji s gubicima koji u ovom trenutku iznose 60 miliona evra. "Kada je reč o međunarodnim putovanjima i turističkom prevozu, prihod je smanjen za 95 odsto. U međumesnom saobraćaju je na nivou 40 odsto prihoda iz prošle godine, a u gradskom saobraćaju 50 procenata prošlogodišnjih prihoda na teritoriji cele Srbije, s tim da su troškovi poslovanja sada značajno veći od prohoda", kaže Aleksić. On objašnjava da su prevoznici iskoristili pomoć države kroz isplatu tri minimalne zarade, ali je ta pomoć isplaćena u vreme kada oni i nisu radili (kada im je bila zabranjena delatnost), pa je ta pomoć u stvari otišla radnicima, a ne poslodavcima. "Tražićemo da nam se oproste porezi i doprinosi na plate u periodu od tri meseca jer nismo ni radili, kao i da se smanji akciza na gorivo koja je trenutno značajno veća u odnosu na Evropu i zemlje u okruženju."

Izvor: Vebsajt Politika, Jelica Antelj, 14.07.2020.
Naslov: Redakcija