Zastava Bosne i Hercegovine

SRBIJA SKINUTA SA LISTE ZEMALJA ČIJIM JE GRAĐANIMA DOZVOLJEN ULAZAK U EVROPSKU UNIJU


Ambasadori zemalja članica Evropske unije skinuli su Srbiju sa liste bezbednih zemlja za čije građane važi preporuka da mogu da pređu preko spoljnih granica Šengena.

Srbija je, zajedno sa Crnom Gorom, skinuta sa liste Saveta EU zbog pogoršane epidemiološke situacije u zemlji.

Odluka će važiti najmanje dve nedelje, pošto će se o mogućnosti ponovnog otvaranja spoljnih granica EU za građane Srbije razgovarati ponovo za 14 dana.

Lista koju su ažurirali ambasadori EU predstavlja preporuku za zemlje članice prilikom odlučivanja o tome za koje treće zemlje će biti otvorene njihove granice.

U Savetu EU naglašavaju da preporuka "nema zakonski karakter", a da su zemlje članice "odgovorne za primenu sadržaja preporuke".

"Zemlje članice mogu, transparentno, postupno da podižu ograničenja na putovanja samo za zemlje sa liste. One ne bi trebalo da odlučuju o ukidanju restrikcija na putovanja za zemlje koje nisu na listi pre nego što se to koordinisano ne dogovori", navodi se u saopštenju Saveta EU.

U Evropskoj komisiji objašnjavaju da su restrikcije za putovanja u nadležnosti zemalja članica, koje mogu da odluče za koje će zemlje sa usvojene liste otvoriti svoje granice, ali i koje će mere (karantin, samoizolacija ili testovi) primenjivati na putnike kada je u pitanju zaštita javnog zdravlja

Građani onih trećih zemlja, uključujući sada i Srbiju, koje nisu na listi, nisu i automatski blokirane za putovanja u EU.

Svima koji imaju državljanstvo EU ili boravišne dozvole, članovima njihovih porodica i onima koji imaju opravdan razlog putovanja i dalje će biti dozvoljena putovanja u zonu Šengena.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 15.07.2020.
Naslov: Redakcija