Zastava Bosne i Hercegovine

KODEKS POSLOVNE ETIKE POSREDNIKA U PROMETU I ZAKUPU NEPOKRETNOSTI: Dokument uređuje međusobne odnose agencija, članica Grupacije Privredne komore Srbije


Kodeks poslovne etike posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti ("Sl. glasnik RS", br. 47/2019) uređuje međusobne odnose agencija, članica Grupacije Privredne komore Srbije, unapređuje kvalitet usluge, zaštitu korisnika usluga posrednika i učvršćuje poverenje klijenata.

Skupština Privredne komore Srbije, na predlog Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti Srbije, usvojila je kodeks poslovne etike posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti, koji je stupio na snagu 7. jula. Dokument utvrđuje etičke principe i norme profesionalnog ponašanja posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti, okupljenih u Grupaciji, pri Udruženju za trgovinu Privredne komore Srbije. Grupacija posrednika u prometu nepokretnosti okuplja više od 170 registrovanih agencija i oko 760 agenata sa položenim stručnim ispitom i nastoji da sve svoje kapacitete stavi u službu unapređenja profesije i kvaliteta usluge koju posrednici pružaju, radi zadovoljstva i sigurnosti klijenata.

Pored članica Grupacije, od usvajanja kodeksa će veliku korist imati i potrošači, čija je zaštita na ovaj način podignuta na viši nivo.

"Kodeks je veoma važan za međusobnu saradnju posrednika pošto je priroda posla takva da su upućeni jedni na druge i na saradnju u kupoprodaji ili izdavanju nepokretnosti. Jedan posrednik zastupa kupca, a drugi prodavca i moraju da završe posao oko prodaje ili izdavanja nepokretnosti", kaže Nenad Đorđević, zamenik predsednika Grupacije, i dodaje da je i do sada poštovan kodeks Grupacije donet 2012. godine. Da bi se posao posredovanja u prometu i zakupu nepokretnosti uspešno obavljao, odnosi između posrednika moraju da budu uređeni, a postupak sankcionisanja onih koji krše ta pravila mora da bude efikasan. U svim razvijenim ekonomijama preko 60 odsto prometa na tržištu nekretnina ostvari se u saradnji između posrednika - jedan predstavlja kupca, drugi prodavca, odnosno zakupca/zakupodavca. pretpostavljamo da se na tržištu u Beogradu skoro 70 odsto prometa obavi u saradnji posrednika.

On kaže da se kodeksom uređuje odnos posrednika u ovom poslu prema korisnicima njihovih usluga i dodaje da je čitava oblast uređena na bolji način.

Kodeksom je propisano da Grupacija nadzire primenu kodeksa, a da po prijavi da posrednik ne poštuje kodeks, postupa posebna Komisija, koja je organ Grupacije.

"Posrednici mogu da upute prijavu za neetičko ponašanje kolega, a konačnu odluku donosi Sud časti Privredne komore Srbije", kaže Nenad Đorđević.

Žarko Malinović, sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije, kaže da je kodeks veoma značajan za samoregulaciju delatnosti posrednika u prometu nepokretnosti, jer uređuje odnose između privrednih subjekata.

Ovo je dobar primer dogovora i saradnje oko toga šta je dozvoljeno, a šta ne u međusobnim odnosima, ali i način da se popravi situacija na tržištu, posebno zbog kompleksnosti usluge koja se nudi. Posrednici prodaju ne samo nekretnine već kompletan paket - od pronalaženja nekretnine, analize tržišta, pronalaženja najbolje opcije, pregovaranja o ceni, pa do angažovanja advokata koji će pružiti pravnu uslugu njihovim klijentima.

Tržište nekretnina u Srbiji, prema procenama članova Grupacije, u protekle dve i po godine je u ekspanziji, promet nekretnina porastao je oko 35 odsto, dok cene za sada miruju.

Veoma je važno da prodavci i kupci budu informisani i edukovani, kao i da angažuju isključivo registrovane agencije kako bi bili zaštićeni u kupoprodajnom procesu, poruka je predstavnika Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti Privredne komore Srbije.

Izvor: Vebsajt Blic, 15.07.2019.
Naslov: Redakcija